Search
Close this search box.

Henriette Sophia Carolina Clarisse van Lier – Duinweg 13 – Den Dolder

Henriette Sophia Carolina Clarisse van Lier – Duinweg 13

In verschillende steden in Nederland worden de slachtoffers van de Holocaust herdacht door het programma op open joodse huizen. Vandaag besteed ik hier aan de hand van 3 huizen in Zeist waarvan de joodse bewoners slachtoffer zijn geworden van de jodenvervolging.

Henriette Sophia Carolina Clarisse Enthoven-van Lier - Duinweg 13
Henriette Sophia Carolina Clarisse Enthoven-van Lier – Duinweg 13

Henriette Sophia Carolina Clarisse Enthoven-van Lier vestigde zich op 29 april 1919 in Zeist. Als datum van evacuatie geeft het register 19 augustus 1942 op. Ze werd op 14 september 1942 uitgeschreven.Henriette Sophia Carolina Clarisse van Lier was een dochter van de officier van gezondheid, later arts, Jacob van Lier (1835) en Francisca Leonora Enthoven. Ze trouwde met Adolf Simon Enthoven (1862).

Henriette Sophia Carolina Clarisse Enthoven-van Lier werd gedeporteerd naarTheresienstadt. Na de bevrijding ging ze naar Mont Pelerin (Vaud) in Zwitserland. Ze overleed daar op 21 juli 1945, terwijl ze haar koffer pakte voor haar terugkeer naar Nederland. Haar as is begraven in het familiegraf in Bosch en Duin. Zie voor meer details P. H. van Enthoven, Kroniek van het geslacht Enthoven (Zutphen 1991).

Deze persoon wordt herdacht op een gedenkteken in Zeist. Een beschrijving van dit gedenkteken is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Bronnen

Communityjoodsmonument.nl

Rhoen.nl

Het Landschap van de Shoah is een persoonlijk fotoproject waarin ik in foto’s een zoektocht heb gedaan naar de geschiedenis van mijn famillie in de Shoah

 

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More