Search
Close this search box.

Zeister democratie in actie: “Hoorzitting Centrumvisie”

Afgelopen donderdag avond was in de grootte zaal van de muziekschool de hoorzitting over het plan Centrumvisie waarover in de gemeente Zeist op dit moment wordt gedebatteerd en als het lukt een besluit worden genomen. Het huidige winkel hart van Zeist heeft een groot probleem het is voor consumenten te  on aantrekkelijk om te gaan shoppen. In de tijd van online shoppen heeft het winkelen een andere betekenis gekregen dan boodschappen doen. Winkelen moet een beleving zijn en deze ontbreekt in het verbindend hart van Zeist.  “Het Belcour” was oorspronkelijk bedoeld als koppelpunt tussen de verschillende winkel gebieden van Zeist. Volgens de heer .. die namens de eigenaren van het vastgoed van het winkelgebied sprak is de naam “Belcour” onder de landelijke winkelketens besmet.

De hoorzitting over de centrum visie was de plek waar de veelal tot nu toe on-gehoorden betrokkenen hun stem en opinie over het centrum plan konden laten horen aan de raadsleden en aanwezige wedhouders van Zeist. Zodat ook deze belangen in de uiteindelijk konden worden meegewogen. De beoogde toekomstige gebruikers van het centrum, alle inwoners van Zeist en omstreken waren overigens de grote afwezige op deze avond.

Belanghebbende waren namelijk eerder uitgenodigd om deel te nemen aan zogenaamde visie tafels waarin verschillende aspecten van het te ontwikkelen plan konden worden ingebracht en besproken.

In strak geregisseerd en geleid door wethouder Marcel Fluitman als portefeuille houder kwamen ongeveer 30 sprekers  in 6 blokken aan het woord. Elke spreker mocht in ongeveer 3 minuten zijn statement maken. Daarna was er de gelegenheid voor de aanwezige raadsleden om aanvullende vragen aan de sprekers te stellen.

De belangrijkste punten, die door de verschillende sprekers werden gemaakt.

  • Geen verkeer over de net opkrabbelende Voorheuvel. Veel van de inbreng op de avond ging over het verkeersplan.
  • Maak het centrum groen compact en gezellig.
  • Een winkelcentrum is geen democratisch instituut
  • Het is beter om een visie te hebben  dan geen visie . Het ontbreken van een toekomst visie kent alleen maar verliezers.

Het vervolg van de hoorzitting ,die uiteindelijk moet leiden tot een door de raad gedragen centrum-vise en flankerende besluitvorming.

  • Ronde Tafel met wethouder Marcel Fluitman op 20 november 2014,
  • Debat op 25 november 2014 in de raad
  • Behandeling in de Raad 9 december 2014

Alle stukken over de centrum visie en andere informatie vind u op hier op de site van de gemeente Zeist. De agenda en bijlage van de hoorzitting is inmiddels van de site van de gemeente Zeist verwijderd.

Wat is uw Centrumvisie?

Sprekers tijdens de hoorzitting Centrumvisie gemeente Zeist
Sprekers tijdens de hoorzitting Centrumvisie gemeente Zeist

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

Taptoe op Bevrijdingsdag 5 mei voor Slot Zeist

Op vrijdag 5 mei 2023 vond de Bevrijdingstaptoe plaats op het voorplein van Slot Zeist. Na enkele jaren afwezigheid vanwege onder andere de coronamaatregelen, organiseerde de Stichting Muziekstad Zeist een geweldige editie met een “The Best Of” productie, waarin maar liefst vijf topkorpsen uit Nederland deelnamen.

Read More