Search
Close this search box.

Kunst op straat: De Vleugel in Soesterberg.

 Op verschillende plaatsen in Zeist kom je kunst tegen op of in de straat. OogOpZeist gaat in de komende tijd aandacht besteden aan kunstwerken, die het Zeister straatbeeld opsieren. Als eerste: De vleugel van Soesterberg.   Het vliegdorp Soesterberg heeft een eigen monument in de vorm van De Vleugel.

Dit  beeld is in 1998 geplaatst op de kruising Kampweg-Banningstraat. De kunstenaar Jan de Baat kreeg een jaar daarvoor de opdracht van de gemeente Soest en liet het goedgekeurde ontwerp door de firma Van Hengstum uit Soest realiseren. Het geheel staat op een grijze voet met de vorm van een Stealth-bommenwerper en is van roestvast staal en bestand tegen vandalisme. Het monument herinnert aan de historie van Soesterberg als vliegdorp.

Bijzonder weetje over dit kunstwerk.

Omdat De Vleugel als een raket schuin omhoog wijst, was dat in 1998 aanleiding voor bewoners in de buurt om bezwaar te maken. De punt van het beeld wijst in de richting van hun pand en volgens de Chinese harmonieleer feng shui kan dat dood en verderf zaaien. Een oplossing is gevonden door bij het pand een kleine pagode met een spiegeltje te plaatsen, dat zorgt voor het opvangen en neutraliseren van de negatieve krachten.
Jan de Baat (1921-2010) was een Nederlandse beeldhouwer. De Baat leerde zichzelf na de Tweede Wereldoorlog beeldhouwen, waarbij hij zich liet beïnvloeden door beeldhouwers als Zadkine. Eind jaren tachtig werd hij hoofddocent beeldhouwen aan de Rietveld Academie in Amsterdam. De Baat heeft zich gespecialiseerd in monumentale kunst, veelal uitgevoerd in roestvast staal of natuursteen.

Oog op Zeist

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More