Dennendal neemt afscheid van Gebouw Donders

Donders Op de Willem Arntz Hoeve

Reinaerde heeft nieuwbouwplannen op Dennendal. Reinaerde behoudt Dennendal in Den Dolder voor de zorg vanwege de toenemende vraag naar wonen en werken in een beschutte omgeving.Hiervoor zal een van de oudste gebouwen op het terrein  met een markante geschiedenis worden gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw.  De nieuwbouw vindt gefaseerd plaats. Als eerste komt er een nieuw gebouw op de huidige locatie van gebouw Donders. OogOpZeist laat nog enkele beelden zien van dit bijzondere gebouw.

Oog op Zeist

Donders is gebouwd in 1909 als woonpaviljoen voor 35 patiënten (heren) uit de hogere klasse.  De naam Donders is ontleent aan de geleerde Franciscus, Cornelis Donders, geboren in 1818 en overleden in 1889. Hij was een beroemd fysioloog en oogheelkundige.  Gebouw Donders heeft van de oude gebouwen op Willem Arntz Hoeve  misschien wel het meest te maken gehad met een wijziging van de bestemming.

Tijdens bijeenkomsten op donderdag 12 en zaterdag 14 november zijn plannen voor de nieuwbouw van Dennendal met familie, cliënten en medewerkers besproken. In het provinciale plan Hart van de Heuvelrug was in 2004 afgesproken dat de locatie Dennendal zou worden teruggegeven aan de natuur. In juni 2015 is met alle partners van Hart van de Heuvelrug afgesproken dat Dennendal behouden blijft voor de zorg. Belangrijkste reden daarvoor is dat we zien dat er naast het wonen in de wijk een toenemende vraag is naar het wonen en werken in een beschutte omgeving.

Samen visie ontwikkeld

Samen met cliënten, familie en medewerkers is een visie ontwikkeld op hoe we de nieuwbouwplannen eruit willen laten zien, zowel in ruimte als verbinding en flexibiliteit.
Zo komt uit onderzoek naar voren dat ongeveer de helft van de cliënten de wens heeft om meer individuele ruimte te hebben, bijvoorbeeld voor eigen sanitair. De kijk op Dennendal is dat het een bijzondere wijk van Den Dolder is; onderdeel van de lokale samenleving. De wens is om in 2019 74 plaatsen voor wonen met begeleiding en met ondersteunende functies te hebben gebouwd.

Oog op Zeist

De Willem Arntz Hoeve

Oog op Zeist

Donders wordt binnenkort gesloopt

Oog op Zeist

Reinaerde gaat hier nieuwbouw plegen

Ballonnenwedstrijd

Tijdens de bijeenkomsten namen cliënten, familie en medewerkers op een creatieve manier afscheid van het gebouw. Naast muziek was er een ballonnenwedstrijd voor alle cliënten.

 

Voor Jou Uitgezocht