Search
Close this search box.

Zie De Maan Schijnt Door De Bomen – Sinterklaas –

Sinterklaas – Zie De Maan Schijnt Door De Bomen

Zie de maan schijnt door de bomen
Makkers staakt uw wild geraas.
’t Heerlijk avondje is gekomen
’t avondje van Sinterklaas.

Vol verwachting klopt ons hart
Wie de koek krijgt, wie de gard
Vol verwachting klopt ons hart
Wie de koek krijgt, wie de gard

O wat pret zal t’zijn te spelen
Met die bonte harlekijn
Eerlijk zullen w’alles delen
suikergoed en marsepein

maar, o wee, o bittere smart
kregen wij voor koek een gard.
Maar, o wee, wat een bittere smart
kregen wij voor koek een gard!

Maar ik vrees niet dat wij klagen;
Vader, Moeder zijn te goed!
Was het ook niet alle dagen,
meestal waren wij toch zoet.
Ban dus vrij de vrees uit het hart;
Ik wed er ligt geen enkele gard.
Ban dus vrij de vrees uit het hart;
Ik wed er ligt geen enkele gard!

Zie de maan schijnt door de bomen’ is een Kinderlied van Jan Pieter Heije. de muziek is een driestemmig compositie van J.J.Viotta. Het komt uit Kinderliederen van Heije uit 1845. Een exemplaar bevindt zich in de Provinciale Bibliotheek van Zeeland (in Middelburg). In dit bundeltje zijn meer bekende kinderliederen te vinden. zoals ‘Daar zaten zeven kikkertjes al in een boeren sloot’ en ‘De Zilvervloot (Piet Hein)’.

Tegenwoordig kennen we dit lied beginnend met een opmaat: ‘Zie de maan schijnt …’ maar oorspronkelijk is dat niet zo. Daar ligt het accent op ‘Zie de maan …’ ook de maatwisselingen 2/4 en 3/4 maat waren in de driestemmige zetting niet nodig. Zie na Viotta’s gezelschapslied een bewerking van Joh. de Veer uit Goede Bekenden, Amsterdam 1912.

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More