Search
Close this search box.

Grote opkomst bij 150e Wake bij het Detentiecentrum Zeist

150e Wake Detentiecentrum Zeist. De eerste wake werd gehouden in november 2005 naar aanleiding van de Schipholbrand. Zo lang mensen zonder strafblad worden opgesloten in het detentiecentrum in Zeist, zullen de Raad van Kerken van Zeist en Soest blijven waken.

Onder grote belangstelling vond op zondagmiddag 8 april 2018 de 150e Wake plaats bij het Detentiecentrum Zeist. De eerste wake werd gehouden in november 2005. Aanleiding was  de Schipholbrand in de nacht van 27 Oktober 2005. Als reactie hierop organiseerden de Raden van Kerken van Zeist en Soest tien dagen later een wake, op de eerste zondag van de maand.

Het werd een wake voor de slachtoffers van die vreselijke nacht, Inmiddels wordt de wake gehouden voor  al die anderen, die van hun vrijheid worden beroofd omdat zij niet over geldige verblijfsdocumenten voor ons land beschikken.

Er was veel betrokkenheid bij de 150ste Wake
De wake wordt georganiseerd door de Raad van Kerken van Zeist en Soest
het vluchtelingenkoor Zola uit Houten
Er waren verschiedene toespraken

Afgelopen zondag waren er toespraken van de voorzitter van de Werkgroep Kerkelijke Ondersteuning Vluchtelingenwerk, mevr. Corja Menken-Bekius, dhr. Koos Janssen, burgemeester van Zeist, en dhr. Eduard Nazarski, voorzitter van Amnesty International.

Muzikale medewerking werd verleend door het blazer van de Evangelische  Broedergemeente Zeist, het vluchtelingenkoor Zola uit Houten en het kerkkoor St. Fransiscus Xaverius uit Amersfoort.

In diverse toespraken kwam naar voren dat mensen die na veel ontberingen hierheen zijn gekomen om in vrijheid een beter leven op te bouwen niet in een gevangenis thuis horen. Detentie is voor criminelen die een straf uit moeten zitten. Voor mensen die niet kunnen blijven – een zaak voor de politiek – vragen we dringend om een humaner vreemdelingenbeleid. Menswaardigheid kent geen grenzen.

Beeldend kunstenaar Isabel Ferrand heeft een wandkleed gemaakt voor de stilteruimte in het Detentiecentrum. Dit kleed, gemaakt van stroken zijde waarop vrouwen van binnen en buiten het Detentiecentrum hun dromen en wensen voor de toekomst hebben geborduurd, wordt aangeboden.

Ook Burgemeester Koos Janssen sprak tijdens de wake
Beeldend kunstenaar Isabel Ferrand heeft een wandkleed gemaakt voor de stilteruimte in het Detentiecentrum.

Zo lang mensen zonder strafblad worden opgesloten in het detentiecentrum in Zeist, zullen de Raad van Kerken van Zeist en Soest, op iedere eerste zondag van de maand, blijven waken.

De wake wordt afgesloten met het stoppen van bloemen in de hekken van het detentiecentrum
bron: Tekst en foto’s: Manschot Grafimedia ]

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More