Search
Close this search box.

Water van de Buitenplaats Schoonoord

In Zeist zijn 32 buitenplaatsen van de 285 buitenplaatsen, die de provincie Utrecht rijk is.

Een buitenplaats is een monumentaal huis, dat één geheel vormt samen met de bijgebouwen en de tuin of het park dat er omheen ligt. Vanaf de zeventiende eeuw zijn er veel buitenplaatsen aangelegd. De rijken ontvluchtten de drukte en stank van de stad en brachten de zomermaanden graag door in de natuur.

Veel buiten plaatsen zijn niet meer in particuliere handen. Vaak zijn de landgoederen overgedragen aan het Utrechts Landschap. Zo ook het Park van de Buitenplaats Schoonoord.  Het Utrechts Landschap heeft de groene ruimte  hersteld op basis van een plan van landschapsarchitect W. Overmars.

Meer informatie over Zeister buitenplaatsen hier

 

Schoonoord Zeist, een van de buitenplaatsen
Schoonoord Zeist, een van de buitenplaatsen

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

Taptoe op Bevrijdingsdag 5 mei voor Slot Zeist

Op vrijdag 5 mei 2023 vond de Bevrijdingstaptoe plaats op het voorplein van Slot Zeist. Na enkele jaren afwezigheid vanwege onder andere de coronamaatregelen, organiseerde de Stichting Muziekstad Zeist een geweldige editie met een “The Best Of” productie, waarin maar liefst vijf topkorpsen uit Nederland deelnamen.

Read More