Search
Close this search box.

December wake brengt ster met een boodschap

Kil en nat is het bij de poort van Detentiecentrum Kamp van Zeist op zondag 7 december aan het eind van de middag. Er staat een grote groep mensen, in de ene hand een paraplu, in de andere bloemen of een lichtje. Ze lopen zingend in een lange stoet naar het immens hoge hek: Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft. Voorop gaat een ster.

Maandelijkse wake bij het Detentiecentrum Kamp Zeist. georganiseerd door de Zeister raad van Kerken Maandelijkse wake bij het Detentiecentrum Kamp Zeist. georganiseerd door de Zeister raad van Kerken

Het is de wake, die al sinds eind 2005 (de Schipholbrand) elke maand wordt georganiseerd door de vluchtelingenwerkgroep van de Raden van Kerken van Zeist en Soest. Al meer dan 100 keer, als protest tegen het Nederlandse vreemdelingenbeleid dat mensen zonder strafblad maandenlang in detentie plaatst, in afwachting van uitzetting uit Nederland.

Maandelijkse wake bij het Detentiecentrum Kamp Zeist. georganiseerd door de Zeister raad van Kerken Maandelijkse wake bij het Detentiecentrum Kamp Zeist. georganiseerd door de Zeister raad van Kerken Maandelijkse wake bij het Detentiecentrum Kamp Zeist. georganiseerd door de Zeister raad van KerkenTientallen mensen uit de wijde omgeving van Zeist komen naar de wake. Jongeren en ouderen, kerkmensen, lokale afdelingen van politieke partijen en Amnesty International. Ze vinden elkaar in een gemeenschappelijk doel: een humaner vreemdelingenbeleid in Nederland.

De ster is een hernhutter adventsster die prachtig oplicht in het donker. Een teken van hoop, van blijven geloven dat het anders kan in de wereld. Het Zeister Zendingsgenootschap heeft hem meegebracht. Elk jaar geeft het ZZg in de adventstijd een hernhutter ster cadeau aan een organisatie die net als het ZZg steun biedt aan mensen die in de knel zitten. Nu dus als morele steun voor de mensen die telkens maar weer de wake organiseren. Zij kunnen zo’n teken van licht en hoop goed gebruiken.

Maar daar blijft het niet bij, want de ster blijft niet bij hen. Via de wakegroep gaat de ster naar binnen, het detentiecentrum in, waar hij komt te hangen in de ruimte die voor kerkdiensten en andere religieuze bijeenkomsten wordt gebruikt.

Een symbool van licht en solidariteit van de buitenwereld met de mensen die opgesloten zijn en niet weten wat hun toekomst worden zal.

Maandelijkse wake bij het Detentiecentrum Kamp Zeist. georganiseerd door de Zeister raad van Kerken

 

Een ster met een boodschap. Tekst: Jeannet Kelholt.
Meer weten over de hernhutter ster? www.hernhuttersterren.nl
Meer weten over het ZZg? www.zzg.nl of (030) 6927180

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More