Search
Close this search box.

Kunst op straat: De Vleugel in Soesterberg.

 Op verschillende plaatsen in Zeist kom je kunst tegen op of in de straat. OogOpZeist gaat in de komende tijd aandacht besteden aan kunstwerken, die het Zeister straatbeeld opsieren. Als eerste: De vleugel van Soesterberg.   Het vliegdorp Soesterberg heeft een eigen monument in de vorm van De Vleugel.

Dit  beeld is in 1998 geplaatst op de kruising Kampweg-Banningstraat. De kunstenaar Jan de Baat kreeg een jaar daarvoor de opdracht van de gemeente Soest en liet het goedgekeurde ontwerp door de firma Van Hengstum uit Soest realiseren. Het geheel staat op een grijze voet met de vorm van een Stealth-bommenwerper en is van roestvast staal en bestand tegen vandalisme. Het monument herinnert aan de historie van Soesterberg als vliegdorp.

Bijzonder weetje over dit kunstwerk.

Omdat De Vleugel als een raket schuin omhoog wijst, was dat in 1998 aanleiding voor bewoners in de buurt om bezwaar te maken. De punt van het beeld wijst in de richting van hun pand en volgens de Chinese harmonieleer feng shui kan dat dood en verderf zaaien. Een oplossing is gevonden door bij het pand een kleine pagode met een spiegeltje te plaatsen, dat zorgt voor het opvangen en neutraliseren van de negatieve krachten.
Jan de Baat (1921-2010) was een Nederlandse beeldhouwer. De Baat leerde zichzelf na de Tweede Wereldoorlog beeldhouwen, waarbij hij zich liet beïnvloeden door beeldhouwers als Zadkine. Eind jaren tachtig werd hij hoofddocent beeldhouwen aan de Rietveld Academie in Amsterdam. De Baat heeft zich gespecialiseerd in monumentale kunst, veelal uitgevoerd in roestvast staal of natuursteen.

Oog op Zeist

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

Taptoe op Bevrijdingsdag 5 mei voor Slot Zeist

Op vrijdag 5 mei 2023 vond de Bevrijdingstaptoe plaats op het voorplein van Slot Zeist. Na enkele jaren afwezigheid vanwege onder andere de coronamaatregelen, organiseerde de Stichting Muziekstad Zeist een geweldige editie met een “The Best Of” productie, waarin maar liefst vijf topkorpsen uit Nederland deelnamen.

Read More