Geschiedenis van de Utrechtseweg: Fototentoonstelling geopend in Figi

De wethouders ontvangen het expositieboekje

Wethouder Fluitman opent samen met wethouder Hans Mieras van de Bilt  tentoonstelling ‘Geschiedenis van de Utrechtseweg’ in Figi. Zij ontvingen allebei het expositieboekje uit handen van Bernadine Ypma, directeur Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen te Breukelen. De Utrechtseweg tussen Zeist en Utrecht is waarschijnlijk de oudste nog in gebruik zijnde weg van Nederland. Een aantal samenwerkende historische verenigingen wijden een tentoonstelling aan de bijzondere geschiedenis van deze weg, die teruggaat tot de 12e eeuw. Tussen 18 oktober 2015 en april 2016 is de reizende tentoonstelling te zien op locaties in Zeist, Bilthoven, De Bilt en Maartensdijk. De start vindt plaats in Figi, Zeist.

Geschiedenis Utrechtseweg

De geschiedenis van de Utrechtseweg gaat terug tot 12de eeuw. De weg was reeds eeuwen geleden een onderdeel van de handelsweg tussen Utrecht en Keulen. Hij is in 1139 aangelegd en werd rond 1290 al bestraat. Op 20 juni 1290 werd melding gemaakt van tolheffing op de Utrechtseweg op een ‘stenen straat’. Vermoedelijk bestond de bestrating uit keien. Vroeger liep de weg van Utrecht door grondgebied van Maartensdijk, over de Biltse Dorpsstraat, vanouds ook ‘Steenstraat’ genoemd, naar de Soestdijkseweg en verder over de Holle Bilt naar Zeist. Door de Franse overheersing onder Napoleon in het begin van de 19de eeuw werd de Utrechtseweg gezien als een weg van landsbelang. Met de vaststelling van het Rijkswegennet in 1816 werd de weg daardoor eigendom van het Rijk.  De foto’s in de expositie zijn niet zo oud. Ze geven een terugblik op de laatste 100 jaar van de verbindingsweg tussen Utrecht en Zeist.

Opening van de expositie

Opening van de expositie

Locaties en data tentoonstelling

Datum Locatie Adres
18 t/m 25 oktober 2015 Atrium van Figi Het Rond 2 te Zeist
7 en 8 november 2015 Vereniging Samenlevingsopbouw WVT Talinglaan 10 te Bilthoven
23 november t/m 6 december 2015 Dijckstate Maertensplein 96 te Maartensdijk
6 t/m 21 januari 2016 Biltse Hoek De Hollte Bilt 1 te De Bilt
22 januari t/m 21 februari 2016 Gemeentehuis Zeist Het Rond 1 te Zeist
maart en april 2016 Het Lichtruim Planetenlaan 2 te Bilthoven

Samenwerkingsproject

Koos Koenen, Marcel Jansen, Liesbeth du Mee, Donald Noorhoff en Hans de Groot van de historische genootschappen

Koos Koenen, Marcel Jansen, Liesbeth du Mee, Donald Noorhoff en Hans de Groot van de historische genootschappen

De expositie over deze bijzondere en belangrijke weg wordt georganiseerd door de historische verenigingen:

Historische Kring D’Oude School uit De Bilt,
de Historische Vereniging Maartensdijk,
het RHC Vecht en Venen en
het Geheugen van Zeist (Zeister Historisch Genootschap en Gemeentearchief Zeist).
Dit samenwerkingsproject is een nieuw initiatief in de regio!

Oog op Zeist

Voor Jou Uitgezocht

 • Ronald de Jong
  20 oktober 2015 op 11:54

  Ga ik zeker naar toe. En dan te bedenken dat ik in het kader van het Verkeerssirculatieplan 1987, deze weg als variant heb uitgetekend met een 2 x 2 rijstrookoplossing inclusief de Lageweg. Onvoorstelbaar ! Maar wel leuk om te weten lijkt mij.

 • C m v gogh
  22 oktober 2015 op 11:34

  Ga ik zeker na zeker naar toe

 • Ria van der Doef-Doest
  23 oktober 2015 op 19:53

  De geschiedenis gaat bij mij van mijn geboorte 1943, de schooltijd , verkering en dansen bij Gadella, mijn werk KNVB. Geprobeerd om weer terug te keren na 1964, maar niet gelukt.

 • %d bloggers liken dit: