Search
Close this search box.

Vincent Bijlo in Fort Vechten tijdens de Nacht van de Nacht (* Klik voor de Fotoserie)

De Nacht van de Nacht trok afgelopen nacht meer bezoekers dan ooit. In alle provincies waren de bezoekersaantallen 10 tot 25% hoger dan vorig jaar. Ook in en om Zeist werden verschillende activiteiten georganiseerd, onder andere bij de Boswerf en bij het Beauforthuis. In het kader van van Earth Hour deed Achmea ook nog het licht uit.

Het episch centrum van de Nacht van de Nacht lag dit jaar in Bunnik waar Nacht van de Nacht ambasadeur Vincent Bijlo aanwezig was. Hij vertelde driemaal aan het einde van de rondleiding zijn verhaal over zijn beleving bij licht. Net als andere jaren was het juist op de Nacht van de Nacht niet echt donker. Volgens Vincent BIjlo is dit een complot van de georganiseerde misdaad. De nachtelijke rondleidingen door het Fort Vechten werden verzorgd door Staatsbosbeheer.

Oog op Zeist
Nachtelijke rondleiding in Fort Vechten
Oog op Zeist
Nachtelijke rondleiding in Fort Vechten
Oog op Zeist
Vincent Bijlo vertelt in het donker

OOZ__151024_M1B6660_Zeist_Mel_Boas

SilentDisko tijdens de 33 Plus Party

Gelijktijdig met de Nacht van de Nacht werden de gewelven van Fort Vechten open gesteld voor een dansfeest  speciaal voor  33plusser. Op een van de danslocaties kon men dansen op SilentDisko.  SilentDisko met koptelefoon en  met lampionnen en sterren

Oog op Zeist
Swingen in Stilte
Oog op Zeist
Koptelefoon op
Oog op Zeist
Swingen tijdens de 33 plus Party

Nacht voor de Nacht
In andere provincies was de Nacht van de Nacht ook een Zeeland trok de meeste bezoekers. Daar waren zo’n 10.000 mensen op de been om te genieten van de donkere nacht en de tientallen activiteiten. Ook Noord Holland trok 25% meer bezoekers dan vorig jaar. Daar zette ambassadeur Daan Roosegaarde het concertgebouw in het donker en werd er een concert gegeven in het duister.

Nieuw onderzoek uit 2015
Met de Nacht van de Nacht vragen de Natuur en Milieufederaties aandacht voor lichtvervuiling en energiebesparing. Nederland is samen met België het meest verlichte land van Europa. De meeste Nederlanders vinden dat dat minder kan. Acht van de tien wil dat reclameverlichting en aanlichting van kantoren ’s nachts uitgaat. Vijf van de tien vindt dat de Overheid nachtelijke reclameverlichting en aanlichting van gebouwen moet verbieden.

Lantaarnpalen
Niet alleen reclameverlichting en aanlichting van gebouwen mag uit, ook vindt 61% van de Nederlanders dat veel lantaarnpalen in de nacht gedimd of gedoofd kunnen worden als er minder verkeer is. Voornamelijk om hiermee energie en geld te besparen. Dat veel reclameverlichting of verlichting in kantoren de hele nacht blijft branden wekt ook ergernis op bij publiek. 63% van de ondervraagden ergert zich daar aan.

Slimme lantaarnpaal reageert op beweging
Slimme lantaarnpaal reageert op beweging

Nacht van de Nacht ambassadeurs
Niet alleen een meerderheid van de Nederlanders vindt dat we spaarzamer en slimmer met verlichting moeten omgaan. Ook bekende Nederlanders roepen daartoe op; “De manier waarop we nu nog met licht omgaan is vrij lomp, dan kan veel slimmer, veel creatiever. Door inzet van technologie kun je mooier, duurzamer en slimmer verlichten”, aldus ambassadeur Daan Roosegaarde. Govert Schilling vraagt aan bedrijven en gemeenten niet alleen tijdens de Nacht van de Nacht maar vaker lichten te doven. Zodat kinderen die nu opgroeien ook kunnen ervaren hoe mooi ons sterrenstelsel is. “Het is natuurlijk onzin om de hele nacht reclameverlichting te laten branden, die energie kan veel beter benut worden”, aldus ambassadeur Vincent Bijlo.

Kijk mee met OogOpZeist.nl

Oog op Zeist is een fotoblog met iedere dag nieuwe foto’s van Zeist en haar inwoners. Wij brengen de Gemeente Zeist  van Austerlitz tot Zeist in beeld, met leuke, ontroerende, spannende, spraakmakende, verdrietige, mooie en nieuwswaardige foto’s.

Volg OogOpZeist.nl  op Twitter of Facebook en kijk met ons mee! Heeft u een tip voor een item op OogOpZeist.nl? Bijvoorbeeld een open dag van uw club of vereniging.  Zolang het in Zeist  is, laat het weten! Geef het door via  http://oogopzeist.nl/contact/

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More