Utrechtse Schatkamer: Appeltje voor de dorst

Voor Esther en Marlijn Smits uit Zeist bleek het appeltje voor de dorst van oma een echt appeltje te zijn. De twee zusjes waren zondag 8 november bezoekers van de taxatie dagen van de Utrechtse Schatkamer in Oud London. Samen met nog 500 anderen lieten zij een aantal antieke stukken taxeren. Eerder stonden zij in de rij bij een van de taxateurs met het gouden horloge van opa. Ze vonden het helemaal niet erg, dat het horloge weinig waard is.  Voor hen heeft het zakhorloge voor al emotionele waarde. Volgens RTV Utrecht presentatrice Margreet van Gils  waren er zelfs teveel bezoekers. Op het hoogte punt was de wachttijd om spullen te laten taxeren is opgelopen tot een uur. 

De bezoekers kwamen met een bonte verzameling kunst en curiosa aan. Iedereen kon rekenen op een welgemeend advies, een website of relatie voor aanvullende informatie of een uitnodig voor een bezoek aan de taxateur. Niet iedereen was even gelukkig met de reacties van de taxateurs. De trotse eigenaar van waardevol geacht blauwe porselein pot kreeg het volgende taxatierapport van achter de tafel. “Ach meneer, deze is zo nieuw, die hebben ze net gebakken. Voel maar hij is nog warm.”

Na een lange dag rondhangen in Oud London volgde de televisie opname met de herinneringpenning van de oma van Esther en Marlijn. De dames gingen uiteindelijk zeer tevreden naar huis. Het appeltje voor de dorst van oma bleek waarde te hebben. Hoeveel het precies waard is zal bekend worden gemaakt tijdens een van de uitzendingen van de Utrechtse Schatkamer later dit jaar . “Het is niet genoeg om stil van te gaan leven”. Een leuke vakantie zit er zeker in, als de penning verkocht is.

Even van de muur gehaald.

Even van de muur gehaald.

Onder het kopje curiosa de mooie bronzen huisvlijt

Onder het kopje curiosa  mooie bronzen huisvlijt

Opa's pendule in een doosje van Schaap heeft vooral emotionele waarde.

Opa’s pendule in een doosje van Schaap juwelier uit Utrecht heeft vooral emotionele waarde.

Voor zilveren thee lepeltjes is op dit moment geen markt meer. De jeugd drinkt geen thee uit een kopje met een schepje suiker

Voor zilveren thee lepeltjes is op dit moment geen markt meer. De jeugd drinkt geen thee uit een kopje met een schepje suiker

Deze vaas is wel oud. maar niet zo oud als het merkje aangeeft.

Deze vaas is wel oud. maar niet zo oud als het merkje aangeeft.

Die houtworm moet eruit anders houd u niets over.

Die houtworm moet eruit anders houdt u niets over.

Op dit doosje vond Napoleon zijn Waterloo

Op dit doosje vond Napoleon zijn Waterloo

De uitleg van de expert

De expert legt uit aan de kijkers

Van deze herrinneringspenning ter ere van de 100ste verjaardag van de universiteit van de Universiteit van Utrecht zijn er maar 399 geslagen.

Van deze herrinneringspenning ter ere van de 100ste verjaardag van de  Universiteit van Utrecht zijn er maar 399 geslagen.

10 minutes of fame

10 minutes of fame

Uitzendingen
Het nieuwe seizoen van De Utrechtse Schatkamer is vanaf begin 2016 te zien op RTV Utrecht. De volgende taxatiedagen zullen in begin 2016 plaatsvinden. Waar en waneer deze dagen plaatsvinden word op de pagina De Utrechtse Schatkamer van RTV Utrecht bekend gemaakt. 

 


Kijk mee met OogOpZeist.nl

Oog op Zeist is een fotoblog met iedere dag nieuwe foto’s van Zeist en haar inwoners. Wij brengen de Gemeente Zeist  van Austerlitz tot Zeist in beeld, met leuke, ontroerende, spannende, spraakmakende, verdrietige, mooie en nieuwswaardige foto’s.

Volg OogOpZeist.nl  op Twitter of Facebook en kijk met ons mee! Heeft u een tip voor een item op OogOpZeist.nl? Bijvoorbeeld een open dag van uw club of vereniging.  Zolang het in Zeist  is, laat het weten! Geef het door via  http://oogopzeist.nl/contact/

Voor Jou Uitgezocht

  • Agien Bouwman
    9 november 2015 op 20:00

    Mooi gedaan Mel!