Op verschillende plekken in Zeist zijn de vaste en nieuwe leveranciers van de oudejaarsavond lekkernij begonnen met bakken. OogOpZeist maakte een eerste rondgang langs oliebol bakkend Zeist. “Jammer dat er dit jaar geen eigen Zeister Oliebollen test is georganiseerd door de Voedselbank Zeist” Is een reactie, die ik van meerdere oliebollenbakkers te horen heb gekregen. Hiermee hadden wij een beetje extra aandacht kunnen creëren voor ons product.
Bakker Neplenbroek in de Meester Klerkstraat is trots op de beoordeling, die zij hebben gekregen in de AD oliebollen test. De oliebollen van Neplenbroek werden beoordeeld met een ruime 7 in de landelijke oliebollen test. Zo vertelde Bianca, het appelflappen meisje, van de bakker ons. “De oliebollen krijgen wij aangeleverd vanuit Utrecht, daarom niet minder lekker. De appelflappen bak ik hier zelf, helemaal vers. Proef maar”
Bakker Albert baalt duidelijk een beetje van de bijsmaakjes waar in de AD test melding van maakte. Als winnaar van de Zeister oliebollen test van 2014 haalt hij ook zijn schouders op. “Mijn vaste klanten weten wat ze aan mij hebben. Ik lever 3 verschillende soorten bollen en ik garandeer de kwaliteit van de eerste tot de laatste bol op donderdagmiddag.” De bakker en zijn team is dinsdagmiddag druk met het inrichten van zijn oliebollen crisiscentrum aan de overkant van de bakkerij. Hier zal hij tot donderdag middag ruim 1800 oliebollen per uur bakken.
Bakkerij Bertjan van der Heyden op het Vrijheidsplein is al even bezig met bakken. Al begin november heeft hij zijn frituur regelmatig aangezet. Bij een lekker cappuccino temperatuurtje staat hij voor zijn winkel te bakken. Als tip krijgen de vroege kopers van de oliebollen mee om ze voor het voor consumptie nog even in de oven warm te maken. Niet in de magnetron. Daar worden ze alleen maar hard van.
De Bio Basis en La Colina bakken samen speciale biologische Oliebollen van speltbloem op de Voorheuvel. Iedereen mag deze speciale oliebol eerst komen proeven op de Voorheuvel en bij de Bio Basis in het zijstraatje.
Samen in Zeist
De maatschappelijke lunchroom Samen in Zeist in het Winkelcentrum Vollenhove heeft in samenwerking Bakker Albert een tijdelijke oliebollen winkel ingericht. De ruimte hebben wij ter beschikking gekregen van Lisman de eigenaar van het winkelcentrum. “Wij leveren alle soorten van Albert en de appelflappen bakken we zelf.” Hoe druk het gaat worden weet Jan Willem van Dop nog niet. Het is de eerste keer dat wij dit doen. Als er wat overblijft is het niet erg. Het restant stellen wij ter beschikking aan het Platform Welkom in Zeist voor een oliebollen feest donderdagmiddag voor de tijdelijke bewoners van de noodopvang en het AZC.
Oliebollen bakken voor vluchtelingen
Verschillende bakkers hebben aangeven dat zij aanstaande donderdag de nog overgebleven oliebollen ter beschikking zullen stellen aan het platform “Welkom in Zeist”. Het Platform Welkom in Zeist is opgericht om de hulp aan de vluchtelingen in de Noodopvang en het AZC in goede banen te leiden. Het platform heeft een oproep gedaan om oliebollen te bakken voor de nieuwe tijdelijke inwoners van Zeist.
Breng oliebollen en maak kennis
Vrijwilligers die graag een paar extra oliebollen bakken voor de bewoners van de noodopvang kunnen die donderdag 31 december tussen 15.30 en 16.00 uur brengen bij de noodopvang Zeist aan de Kampweg 122, Zeist. Daar kunnen ze kennismaken met de bewoners onder het genot van een zelfgebakken oliebol. Welkom in Zeist zorgt voor warme chocomelk. Aanmelden is verplicht en kan via welkominzeist@gmail.com met als onderwerp ‘oliebollen’. Muzikale omlijsting is ook van harte welkom.
Volg Welkom in Zeist via Facebook en www.welkominzeist.nu