Heel Zeist bakt! Oliebollen (Deel 1)

Op verschillende plekken in Zeist zijn de vaste en nieuwe leveranciers van de oudejaarsavond lekkernij begonnen met bakken. OogOpZeist maakte een eerste rondgang langs oliebol bakkend Zeist. “Jammer dat er dit jaar geen eigen Zeister Oliebollen test is georganiseerd door de Voedselbank Zeist” Is een reactie, die ik van meerdere oliebollenbakkers te horen heb gekregen. Hiermee hadden wij een beetje extra aandacht kunnen creëren voor ons product. 

 

Bakker Neplenbroek in de Meester Klerkstraat  is trots op de  beoordeling, die zij hebben gekregen in de AD oliebollen test. De oliebollen van Neplenbroek werden beoordeeld met een ruime 7 in de landelijke oliebollen test. Zo vertelde Bianca, het appelflappen meisje, van de bakker ons. “De oliebollen krijgen wij aangeleverd vanuit Utrecht, daarom niet minder lekker. De appelflappen bak ik  hier zelf, helemaal vers. Proef maar”

De appelflappen bak ik lekker zelf

De appelflappen bak ik lekker zelf

 

Bakker Albert baalt duidelijk een beetje van de bijsmaakjes waar in de AD test melding van maakte. Als winnaar van de Zeister oliebollen test van 2014 haalt hij ook zijn schouders op. “Mijn vaste klanten weten wat ze aan mij hebben. Ik lever 3 verschillende soorten bollen en ik garandeer de kwaliteit van de eerste tot de laatste bol op donderdagmiddag.”   De bakker en zijn team is dinsdagmiddag druk met het inrichten van zijn oliebollen crisiscentrum aan de overkant van de bakkerij. Hier zal hij tot donderdag middag ruim 1800 oliebollen per uur bakken.

Wij zijn er helemaal klaar voor! 1800 oliebollen per uur.

Wij zijn er helemaal klaar voor! 1800 oliebollen per uur.

 

Bakkerij Bertjan van der Heyden  op het Vrijheidsplein is al even bezig met bakken. Al begin november heeft hij zijn frituur regelmatig aangezet.  Bij een lekker cappuccino temperatuurtje staat hij voor zijn winkel te bakken. Als tip krijgen de vroege kopers van de oliebollen mee om ze voor het voor consumptie nog even in de oven warm te maken. Niet in de magnetron. Daar worden ze alleen maar hard van.

Bas Jan De oliebollen even opwarmen in de oven dan zijn ze het lekkerst

Bas Jan De oliebollen even opwarmen in de oven dan zijn ze het lekkerst

 

De Bio Basis en La Colina bakken samen speciale biologische  Oliebollen van speltbloem op de Voorheuvel. Iedereen mag deze speciale oliebol eerst komen proeven op de Voorheuvel en bij de Bio Basis in het zijstraatje.

Als het moet eet ik alle spelt oliebollen zelf op. Ze zijn zo lekker en een beetje anders

Als het moet eet ik alle spelt oliebollen zelf op. Ze zijn zo lekker en een beetje anders

De oliebollen met speltbloem mag je eerst proeven.

De oliebollen met speltbloem mag je eerst proeven.

Samen in Zeist

De maatschappelijke lunchroom Samen in Zeist in het Winkelcentrum Vollenhove  heeft in samenwerking Bakker Albert een tijdelijke  oliebollen winkel ingericht. De ruimte hebben wij ter beschikking gekregen van Lisman de eigenaar van het winkelcentrum. “Wij leveren alle soorten van Albert en de appelflappen bakken we zelf.” Hoe druk het gaat worden weet Jan Willem van Dop nog niet. Het is de eerste keer dat wij dit doen. Als er wat overblijft is het niet erg. Het restant stellen wij ter beschikking aan het Platform Welkom in Zeist voor een oliebollen feest donderdagmiddag voor de tijdelijke bewoners van de noodopvang en het AZC.

Samen met bakker Albert verkoopt Samen in Zeist oliebollen vanuit het winkelcentrum vollenhove

Samen met bakker Albert verkoopt Samen in Zeist oliebollen vanuit het winkelcentrum Vollenhove

Oliebollen bakken voor vluchtelingen

Verschillende bakkers hebben aangeven dat zij aanstaande donderdag de nog overgebleven oliebollen ter beschikking zullen stellen aan het platform “Welkom in Zeist”.  Het Platform Welkom in Zeist  is opgericht om de hulp aan de vluchtelingen in de Noodopvang en het AZC in goede banen te leiden. Het platform heeft een oproep gedaan om oliebollen te bakken voor de nieuwe tijdelijke inwoners van Zeist.

Breng oliebollen en maak kennis

Vrijwilligers die graag een paar extra oliebollen bakken voor de bewoners van de noodopvang kunnen die donderdag 31 december tussen 15.30 en 16.00 uur brengen bij de noodopvang Zeist aan de Kampweg 122, Zeist. Daar kunnen ze kennismaken met de bewoners onder het genot van een zelfgebakken oliebol. Welkom in Zeist zorgt voor warme chocomelk. Aanmelden is verplicht en kan via welkominzeist@gmail.com met als onderwerp ‘oliebollen’. Muzikale omlijsting is ook van harte welkom.

Volg Welkom in Zeist via Facebook en www.welkominzeist.nu

 

Voor Jou Uitgezocht

 • Marina Fluit
  30 december 2015 op 17:00

  Ik heb net een Oudejaars Pakket gewonnen van Top’s Edelgebak ! Dus daar komen die van mij dit jaar vandaan, dat wordt zeer zeker smullen!

 • Gerda van Werven
  30 december 2015 op 17:00

  Ik heb gisteren de oliebollen bij neppelebroek gekocht ze zijn heerlijk. Zo lekker dat ik straks weer nieuwe ga kopen.

 • Sonja Bruggeman
  30 december 2015 op 17:00

  Heb oliebollen en mini-appelbeignets besteld bij bakkerij Neplenbroek….morgenochtend halen en morgenavond smullen!! Want ze zijn super-lekker!!!!

 • Herma Straalman
  30 december 2015 op 19:00

  Van harte gefeliciteerd , een bovenbuur.

 • Sigrid Botzen
  30 december 2015 op 21:00

  Ik kan de oliebollen van Bio Basis/la Collina zeker aanbevelen, lekker net even anders…. En supervers gemaakt!

 • Helene Spoor
  31 december 2015 op 01:00

  Ik ben een dorp verder gegaan: Bunnik : bij VROEG!

 • %d bloggers liken dit: