Search
Close this search box.

Jaaroverzicht: Oktober 2015

In 12 afleveringen kijkt oogopzeist terug op 2015. In dit overzicht komt de maand oktober aan bod. Het is een persoonlijke terugblik op van de plaatsen en evenementen waar oogopzeist,  het afgelopen jaar met de kamera aanwezig is geweest. Foto’s uit dit overzicht zullen  ook te zien  zijn tijdens het Nieuwjaarsfeest van de gemeente Zeist in het Slot Zeist op 4 januari. Bekijk alle foto’s en lees de verhalen van oktober.

2 oktober Gemeente Zeist zwaait vluchtelingen uit.

Vrijdagmiddag 2 oktober om 16:15 verlieten 137 vluchtelingen de crisisopvang in Zwembad Dijnselburg. Zij werden uitgezwaaid door medewerkers van de gemeente, hulpverleners en vrijwilligers. In drie bussen zijn ze op weg naar een nieuwe crisisnoodopvang in Hardenberg. De vluchtelingen bedankten alle vrijwilligers, het Rode Kruis en de gemeente Zeist voor het verblijf. Voor beide partijen was het emotioneel afscheid. De vluchtelingen vertrokken niet met lege handen uit Zeist. Veel van de beschikbaar gestelde kleding en speelgoed werd meegenomen naar de nieuwe opvang lokatie in Hardenberg. Ook de door het Christelijke College Zeist beschikbaar gestelde zeepkisten en de fietsjes gingen in een extra vrachtwagentje mee. Voor onderweg kregen ze een flesje water en koekjes van Bakker Albert mee.

Nog even een praatje maken
Nog even een praatje maken
Medewerkers van de gemeente helpen met inladen
Medewerkers van de gemeente helpen met inladen van alle kleding

2 oktober: Maurits Barendrecht tevreden over alle vervulde ouderen wensen.

Vrijdag 2 oktober 2015 was het weer Nationale Ouderendag en bijna ieder jaar is het prachtig weer om de wensen van ouderen in vervulling te laten gaan. De Nationale Ouderendag, begonnen als een eenmansactie van Maurits Barendrecht  in Zeist in 2009. De dag waarbij wensen van ouderen in vervulling gaan,  is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk evenement. Sinds dit jaar behoort de dag zelfs tot een van de belangrijkste evenementen van het Nationaal Ouderenfonds. In de Amandelhof kwam initiatiefnemer Maurits Barendrecht zelf een kijkje nemen, bij het vervulling gaan van wensen.

Maurits Barendrecht
Maurits Barendrecht

3 oktober :1e Worldwide Photowalk Zeist 2015 een succes!

Maar liefst 17 fotografen zaterdag ochtend 3 oktober mee met de photowalk door historisch Zeist. De deelnemers kwamen onder andere uit Amsterdam, Houten, Nieuwegein  en natuurlijk Zeist. . De fotografen waren naar Zeist gekomen om mee te doen. Geweldig mooi weer en het was buitengewoon gezellig en leerzaam voor iedereen!

De photowalk werd georganiseerd doort Fotoclub ‘De Pixels’ uit Zeist. Onder begeleiding van Fred Manschot en Henk Bout konden fotografen meelopen met een wandeling door historisch Zeist

Oog op Zeist

3 oktober Calisthenics demonstratie op het Belcour

De NoXcuse Crew van Calisthenics Zeist gaf zaterdag 3 oktober een streetworkout op het Belcour. De guys en dolls van de  NoXcuse Crew lieten hun moves zien op de stangen van hun van tijdelijke fitnesstoestel. De demonstratie was mogelijk gemaakt door Leuk in Zeist.  Calisthenics is  een verzamelnaam voor alle oefeningen, die worden uitgevoerd met het eigen lichaamsgewicht of in combinatie met minimale apparatuur. Het doel van calisthenics is een krachtig en lenig lichaam opbouwen.

Oog op Zeist

7 oktober Bakker Albert bij BNR Gangmakers over crowdfunding

Tijdens de maandelijkse Open Coffee Zeist van woensdag 7 oktober bij Flex and Friends aan het Rond 5A sprak Maarten Bouwhuis over Crowdfunding met ondernemers uit Zeist.

BNR Gangmakers semi-live radio
BNR Gangmakers semi-live radio

9 oktober:  Diet Groothuis leest voor  in de etalage  van De Nieuwe Boekerij

In het kader van de kinderboekenweek las de Zeister schrijfster Diet Groothuis voor in de etalage van de nieuwe boekerij op de Voorheuvel.

Waar is Diet
Waar is Diet

11 Oktober: Leesie van De Kameleon wint “Raar Maar Waar”  Kinderboekenweek fotowedstrijd

Leesie de lees Robot van Groep 3 van De Kameleon uit den Dolder wint de ‘Raar Maar Waar’ kinderboekenweek fotowedstrijd. In een volle zaal van Figi met kinderen en ouders reikte wethouder Marcel Fluitman de prijzen uit aan de 3 genomineerden klassen. 

Daarna barste het Kinderboekenfeest los. het werd een  middag vol met film (Peter Pan), spannende workshops en ontmoetingen met de leukste kinderboekenschrijvers van Nederland: Op het podium van de grote zaal kon je deelnemen aan Het KidsLab. Er waren lezingen met  schrijvers, goochelaar en Raar Maar Waar workshops. Veel kinderen namen een kijkje bij de 3D Printer.

Oog op Zeist

Rennen naar het feest
Rennen naar het feest

10 oktober Historische Doe en beleefdag  rondom Het Slot Zeist

Op de historische doe- en beleefdag was er  veel te beleven voor jong en oud. Met een speciale strippenkaart (Wie weet nog wat dat is konden kinderen een rondgang maken bij een groot aantal activiteiten. Door middel van Koetsjes kon er tussen de verschillende locaties heen gependeld worden.

Het geheugen van Zeist
Het geheugen van Zeist
Het geheugen van Zeist
Het geheugen van Zeist

14 Oktober: Burgemeesters gaan direct in gesprek met Soesterberg over opvang van vluchtelingen

Woensdagavond 14 oktober gingen Koos Janssen, burgemeester van Zeist, Rob Metz, burgemeester van Soest  samen met bestuurslid Janet Helder van het COA  direct in gesprek met bewoners van Soesterberg. De bewoners van Soesterberg waren in grote getallen gekomen om meer informatie te krijgen over de in te richten opvang op voormalige Militaire Luchtvaartmuseum in Soesterberg.

Doel van de avond was om met elkaar het gesprek aan te gaan, vragen te stellen en zorgen en meningen te uiten.  De beide burgemeesters gingen de confrontatie niet uit de weg. Ze hadden veel en indringende gesprekken.

Oog op Zeist

17 oktober Modderen in de poel met wethouder Roy Luca

Afgelopen zaterdag 17 oktober startte wethouder Roy Luca symbolisch de werkzaamheden aan de poelen in park De Brink in Zeist. Door bagger te scheppen uit de boel. Dit deed hij onder het toeziend oog van de hoogheemraad Guus Beugelink . Het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden is een van de subsidie gevers voor dit project. Daarna bekeken wethouder Roy Luca samen met geïnteresseerden de inhoud van de bagger.

De poelenwerkgroep van het Landschap Erfgoed Utrecht is nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Op de site van Landschap Erfgoed Utrecht  staat een vacature beschrijving voor de poelen werkgroep.
Oog op Zeist

20 Oktober – Verrast door een prachtige zonsondergang bij Brugakker.

Het is in deze druilerige periode nauwelijks voor te stellen. Toch brak gisteren even de zon door boven Bunnik. Deze grazende koeien in de wei leverde wel een mooi plaatje op.

Zonsondergang vanuit Brugakker
Zonsondergang vanuit Brugakker

22 oktober: Fruitloods op de Tolakkerlaan volledig uitgebrand

Woensdagnacht kwam er om 1:15 uur een melding binnen bij de Brandweer Zeist over een zeer grootte brand op de Tolakkerlaan tussen Bunnik en Zeist. De brand betrof een grote fruitloods, die volledig in brand stond. De brandweer Zeist heeft de brand met ondersteuning van een aantal korpsen uit de regio bestreden.

Het nablussen gaat nog de hele nacht duren
Het nablussen gaat nog de hele nacht duren

Oog op Zeist

21 oktober Subtiel hondepoep protest op het Griffensteijnseplein

Op het Griffensteijnseplein kwam ik dit subtiele protest tegen honden poep op stoep tegen. De boodschap is duidelijk “Beste hondenbezitters ruim de troep van uw viervoeter op.” Zorg er tenminste voor dat de uitwerpselen midden op de stoep liggen, zodat andere wandelaars er midden in stappen.

Oog op Zeist

31 oktober Oud London nam gasten mee op een culinaire boswandeling

Op zaterdag 31 oktober organiseerde Oud London voor de 3e keer een culinaire belevenis met als thema ‘Doe eens wild met Oud London’ De chefs van Oud London namen gasten  mee op een culinaire verrassingstocht met Wild in de hoofdrol.

Oog op Zeist

27 Oktober MultiCul als speerpunt voor het nieuwe cultuurbeleid

Culturele en maatschappelijke organisaties en betrokken inwoners uit Zeist kwamen dinsdag 27 oktober bijeen in het Beauforthuis voor een Meeting culturele diversiteit in het cultuurbeleid, georganiseerd in opdracht van de gemeente Zeist. Na een Syrische maaltijd en een workshop van de Nederlands-Marokkaanse band Kasba, werd over dit thema van gedachten gewisseld door Zeistenaren met hun roots in o.a. Nederland, Marokko, Turkije, Suriname, Sri Lanka en Syrië.

Het beauforthuis organiseerde in opdracht van de gemeente Zeist een avond over multi culturele cultuurbeleid
Het beauforthuis organiseerde in opdracht van de gemeente Zeist een avond over multi culturele cultuurbeleid
Huiswerk voor Gerard Bunnik
Huiswerk voor Gerard Bunnik

31 oktober: Restaurant Marrakech feestelijk geopend

Een multiculturele aanwinst voor Zeist noemde wethouder Sander Jansen het nieuwe Marokkaanse Restaurant Marrakech  op de Steijnlaan 93 tijdens de opening op Zaterdag middag. Na maanden van voorbereiding en weken klussen is dit nieuwe restaurant feestelijk geopend. De famillie Bachtour nodigde vandaag iedereen uit Zeist uit om te komen kijken en te  komen proeven in hun nieuwe grote restaurant.

Even voor 1 uur knipte wethouder Jansen het lint door samen met Yassine Bachtour de eigenaar. Daarna werd er binnen verder gefeest met een dans. Samen met wethouder Jansen maakte hij een vreugde dansje.

Oog op Zeist

Oog op Zeist

30 oktober Oogsten op Wijngaard Hoog Beek  & Royen

Vrijdagmiddag 30 oktober is het eerste deel van de oogst  op Wijngaard Hoog Beek & Royen binnen gehaald. De hele middag waren de vrijwilligers op  de wijngaard bezig met het oogsten van druiven. De druiven hingen er prachtig bij. Het eerste deel van de Oogst is al 2 keer zo groot als de totale oogst van het eerste jaar van de wijngaard Hoog Beek en Royen. De wijngaard hoopt op een groot aantal flessen Souvignier Gris en de Johanniter. De wijngaard ligt op de grond van het Utrechts Landschap.

 

Het oosten van de druiven op wijngraard Hoog Beek en Royen
Het oosten van de druiven op wijngraard Hoog Beek en Royen

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More