Search
Close this search box.

Maurits Groen van WakaWaka: ‘Shell is moreel failliet’

Zaterdag 20 februari was Maurits Groen gastspreker tijdens een bijeenkomst van de Forest And Dune Debating Club (F2DC).  De mede-oprichter van WakaWaka sprak op de eerste vakantiedag in de raadzaal met een groep geëngageerde jongeren.  “Jullie zijn mijn grote inspiratiebron. Maak je in je eentje het verschil?”, luidde de centrale vraag. Maurits Groen wil jongeren stimuleren om zelf initiatief te nemen en daadwerkelijk het verschil te maken.

Hij had ook een aantal kritische opmerkingen aan het adres van de jongeren. Zo kan de nummer 1 duurzaamste ondernemer volgens de top 100 van Trouw zich niet voorstellen dat je als jongere nog langer voor Shell zou willen werken. “Ooit was het de meest geliefde werkgever voor startende academici. Nu kan je dat met goed fatsoen toch niet meer doen. Aan het interview met topman van Ben Beurden van Shell van een paar weken geleden kan je zien dat het grootste energie bedrijf moreel failliet is.”

“Als je als Raad van bestuur van Shell niets anders kan bedenken dan ‘pompen tot het op is’ geef je aan totaal de weg kwijt te zijn. Een van oorsprong Nederlands bedrijf als Shell zou juist zijn leiderschap moeten tonen en de weg moeten wijzen naar een maatschappij gebaseerd op een duurzame energievoorziening.’

Zijn bedrijf Waka-Waka verkoopt draagbare felle ledlampen die werken op zonnepanelen. ‘Één halen, twee betalen’ is het concept: een consument hier koopt een WakaWaka voor de prijs van twee, daarmee gaat er ook één WakaWaka naar mensen in een crisisgebied. Zo leverde WakaWaka 12.000 lampen aan gezinnen in Haiti na de natuurramp. Andere projecten zijn in Indonesië, Kenia en Syrië. Doormiddel van het beschikbaar maken van elektriciteit wordt de kwaliteit van leven verhoogd bij mensen die geen toegang hebben tot een elektriciteitsnetwerk. Voor de realisatie van het eerste project maakte WakaWaka gebruik van crowdfunding via Kickstarter.

Maurits Groen in dialoog aan de raadstafel
Maurits Groen in dialoog aan de raadstafel
Maurits Groen van WakaWaka debatteert met FD2C
Maurits Groen van WakaWaka debatteert met FD2C

Bij de traditionele financiers vind Maurits nog weinig response voor het investeerden in echt duurzame projecten Ook de ‘bang’ken durven geen initiatief  te nemen om in duurzaamheid te investeren.

Doordat de eerste bijeenkomst aan het begin van de krokusvakantie was gepland werd was het aantal bezoekers wat lager. Forest And Dune Debating Club is een initiatief van VWO leerlingen van de Stichtse Vrije School Zeist.  Het bestuur van F2DC is alweer volop bezig met het organiseren van een volgende bijeenkomst en hoopt weer zoveel mogelijk jongeren aan te trekken. Voor meer informatie kan je een kijkje nemen op de website: www.fd2c.nl

Mede door de krokus vakantie was het niet zo druk tijdens de eerste bijeenkomst van de FD2C
De jongeren van FD2C luisteren aandachtig naar de ondernemend idealist.

Kijk mee met OogOpZeist.nl

Oog op Zeist is een fotoblog met iedere dag nieuwe foto’s van Zeist en haar inwoners. Wij brengen de Gemeente Zeist  van Austerlitz tot Zeist in beeld, met leuke, ontroerende, spannende, spraakmakende, verdrietige, mooie en nieuwswaardige foto’s.

Volg OogOpZeist.nl  op Twitter of Facebook en kijk met ons mee! Heeft u een tip voor een item op OogOpZeist.nl? Bijvoorbeeld een open dag van uw club of vereniging.  Zolang het in Zeist  is, laat het weten! Geef het door via  http://oogopzeist.nl/contact/ !

© 2016 Mel Boas/Boasphoto.nl
Redactie: Ingrid Wong/Krakeling Communicatie

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More