Search
Close this search box.

Goudstaafjes uit de kluizen van HT Figi

Sinds vorige week heeft Hotel Theater Figi een bijzondere lekkernij op het menu staan van de brasserie. Speciaal ter gelegenheid van de komst van het goud van De Nederlandse Bank naar Camp New Amsterdam in Zeist ontwikkelde Patissier Jeffrey van Beek goudstaafjes.

Als een van de eersten mocht wethouder economische zaken Sander Jansen zijn tanden in het goud zetten. Samen met Figi Directeur Victoria Ruijs en patissier Jeffrey van Beek keurden zij dit waardevolle product.

Jeffrey van Beek is sinds 3 maanden weer in dienst bij Hotel Theater Figi. Voorheen werkte hij ook al 3 jaar bij het hotel- en theaterbedrijf aan Het Rond. In de tussentijd werkte hij als souschef en volgde hij een managersopleiding speciaal gericht op het keukenbedrijf.

Zijn recept van het Goudstaafje ligt veilig opgeborgen in de kluizen van Figi. Veel wil Jeffrey ook liever niet loslaten over zijn culinaire creatie van chocolade-sablé-deeg. Wat hij wel kwijt wilde is dat er veel werk is gaan zitten in het het verkrijgen van de gouden kleur, glans en de juiste hardheid van de lekkernij.

Zowel wethouder Jansen als directeur Victoria Ruijs waren zeer verrast door de smaak van de goudstaaf. Om te voorkomen dat deze gebakjes als een blok goud op de maag gaat rusten wordt er door Jeffrey nog gewerkt aan een 8-troy-ounces-variant. Waarmee we in dit geval het formaat en niet het gewicht bedoelen. De goudstaafjes kunnen bij hoge uitzondering ook voor thuis worden meegenomen.

Oog op Zeist

Proeven van de goudstaven
Proeven van de goudstaven

Wanneer de goudstaven van De Nederlandse Bank precies naar Zeist komen, daar verschillen de meningen over. Sommigen beweren dat er op dit moment al een groot aantal auto’s van een geldtransportbedrijf richting Camp New Amsterdam gaan. Volgens officiële bronnen wordt het goud pas vanaf begin 2022 ondergebracht in het nieuwe Cash Centre op het defensieterrein Camp New Amsterdam in Zeist. Op het terrein is onder andere de Marechaussee gevestigd die nu ook al een belangrijke rol speelt bij de beveiliging van de waardetransporten van DNB.

Er komt 189 ton goud naar Zeist.
Naast de opslag van goud wordt het Cash Centre verantwoordelijk voor het sorteren en distribueren van bankbiljetten. Ook komt er een analysecentrum tegen valsemunterij. In de kelders van het DNB-kantoor aan het Frederiksplein in Amsterdam ligt nu volgens een woordvoerder 189 ton goud opgeslagen. In totaal heeft Nederland 612 ton goud ter waarde van 23,4 miljard euro. Het meeste Nederlandse Goud ligt in de kluizen van de Federal Reserve in New York ook wel bekend als Fort Knox.

Een goudstaafje van Hotel theater Figi is makkelijker te bemachtigen en kan zowel inwendig als uitwendig worden meegesmokkeld.

Oog op Zeist

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More