Search
Close this search box.

Foto-expositie van slachtoffers én plegers huiselijk geweld

Foto-expositie ZIE over slachtoffers én plegers huiselijk geweld tot 20 november te zien op het Emmaplein

Levensgrote billboards tonen foto’s van slachtoffers en twee plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling. Van 13 tot en met 20 november zijn ze te zien op het Emmaplein in Zeist, tijdens de buitenexpositie ZIE. De expositie vindt plaats in het kader van de Week tegen de Kindermishandeling en de Week zonder Geweld.

Overdag zijn er op diverse tijden medewerkers van het Sociaal Team en Centrum voor Jeugd en Gezin aanwezig om met de bezoekers over dit onderwerp in gesprek te gaan. Zij kunnen u van informatie  voorzien en eventueel op weg helpen. Voor de innerlijke warmte word ook gezorgd. Er koffie en thee en voor wie gewoon even een praatje wil maken.

Expositie over huiselijk geweld te zien op het Emmaplein

De foto’s zijn gemaakt door Judith Keessen, zelf ooit slachtoffer van geweld. Zij wil met haar expositie de maatschappelijke discussie over (seksueel) geweld in relaties stimuleren en mensen aanzetten tot nadenken.“Het is en blijft een moeilijk onderwerp”, zegt ze. “Ik ben daarom erg blij met de #MeToo-discussies van de afgelopen weken. Die dragen er enorm aan bij dat seksueel geweld en mishandeling bespreekbaar worden.”

Uit de anonimiteit

In de fotoserie zijn ook twee plegers van huiselijk geweld te zien, zonder dat direct duidelijk is wie dat zijn. Keessen heeft hen een plek gegeven, omdat ze vindt dat plegers uit de anonimiteit moeten komen. “De spotlight staat nu vooral op de slachtoffers en daarmee op het gevolg van geweld. En vaak is men dan ook nog veroordelend naar het slachtoffer: waarom heb je niet ingegrepen, waarom heb je niets gedaan? Ik zou gewoon heel graag willen dat er meer focus wordt gelegd op de daad. Niet op de dader met namen en aangiftes, maar op de daad. Die moet benoemd worden, zodat we kunnen zeggen: dit moeten we aanpakken, want dit is de bron, dit is de oorzaak.”
Judith Keessen wil met haar foto’s mensen bewust maken dat het niet oké is je ogen te sluiten voor huiselijk geweld of kindermishandeling. En dat je kunt ingrijpen als je merkt dat het met iemand niet goed gaat. “Je hoeft alleen maar te vragen: hoe gaat het met je? En dan luisteren, zonder te veroordelen. Bouw een band op, dat is het allerbelangrijkste. Dat geldt ook als het gaat om kinderen. Mensen die te maken hebben met geweld, weten vaak niet waar ze naartoe kunnen, bij wie ze hun verhaal kwijt kunnen.”

Vrij toegankelijk

De buitenexpositie ZIE is vrij toegankelijk, iedereen is welkom om een kijkje te nemen. In de Week tegen de Kindermishandeling en de Week zonder Geweld wordt aandacht gevraagd voor het bestrijden van geweld in afhankelijkheidsrelaties.

Bron: Persbericht gemeente Zeist

Expositie over huiselijk geweld te zien op het Emmaplein
  • De buitenexpositie ZIE.
  • Van 13 tot en met 20 november
  • op het Emmaplein in Zeist,

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More