Search
Close this search box.

Bijzondere plekken: ‘Park Rodichem’ Huis ter Heide

Park Rodichem in Huis ter Heide heeft een geschiedenis, die teruggaat tot 1654.  Het park was toen de overtuin van het Huis Oud Sandbergen. Dit was kort na de aanleg van ‘De Wegh der Weegen’ tussen Utrecht en Amersfoort. Vanuit de op het terrein gebouwde villa kan je via de zichtlaan  Oud Sandbergen en de fontein van Blookerpark zien liggen.

Toegang tot Park Rodichem Huis ter Heide

Het bijbehorende park en de villa is na WOII aangekocht door Centrale Stichting Rodichem, die eenvoudige woningen voor ouderen op liet bouwen. De huizen werden ontworpen door de  architect Jan Grijpma. Het park Rodichem zag er in de jaren vijftig nog eenvoudig uit. De wegen waren niet verhard, de wandelpaden slecht begaanbaar. De gazons waren meer zandwoestijnen.

Woningen voor ouderen

Verdeeld over het park liggen 107 kleine huisje haaks op elkaar in blokjes van 1, 2 en 8 woningen. Er zijn 3 typen woningen: 10 blokjes van vier boven- en vier benedenwoningen, 10 blokjes van twee woningen met één bouwlaag en 7 zogenaamde kophuisjes, die ook bestaan uit één woonlaag. Alle woonblokken hebben een zadeldak en op de hoeken karakteristieke schoorstenen, die kenmerkend zijn voor de “Delftse School” bouwstijl.

De huizen op het terrein zijn niet te koop. Zij blijven eigendom van de Centrale Stichting Rodichem. Wel kan je als je aan de eisen voldoet het woonrecht van een huisje via Funda kopen. Om het woonrecht te kunnen kopen moet je tussen de 55 en 75 jaar oud zijn. Het is niet mogelijk om voor het woonrecht van een woning op dit park een hypotheek af te sluiten.

Het park zelf en verschillende gebouwen op het terrein staan op de gemeentelijke monumenten lijst.

Pareltjes van Zeist Park Rodichem Huis ter Heide
Pareltjes van Zeist Park Rodichem Huis ter Heide
Vanuit de villa op Park Rodichem kan je de fontijn van Blookerpark en Oud Sandbergen zien liggen
Pareltjes van Zeist Park Rodichem Huis ter Heide
Pareltjes van Zeist Park Rodichem Huis ter Heide
Pareltjes van Zeist Park Rodichem Huis ter Heide
Pareltjes van Zeist Park Rodichem Huis ter Heide
Pareltjes van Zeist Park Rodichem Huis ter Heide

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More