Search
Close this search box.

Hartverwarmend kunstwerk ‘Eden’ geplaatst in Hogeweg plantsoen.

Woensdag ochtend is onder het toeziend oog van de kunstenaar Ram Katzir het kunstwerk ‘Eden’ geplaatst in het plantsoen van de 1ste Hogeweg. Het kunstwerk is volgens de kunstenaar “hartverwarmend en bedoeld om mensen te verbinden met elkaar, met de plek en met zichzelf.”

Nadat het kunstwerk “De Zittende Man met Hond” met bijzonder transport vanuit de gieterij in Geldermalsen naar Zeist gebracht, was het moment aangebroken om de bronzen gevaartes van respectievelijk 2500 en 1500 kilo hun definitieve plek te geven.

Kunstcommissie

De heren van de kunstcommissie bepaalde vanochtend samen met Ram Katzir de juiste plek van het beeld ten opzichte van de reusachtige kastanje, die erachter staat. Door een extra subsidie van het Mondriaan Fonds is het beeld groter uitgevoerd dan oorspronkelijk gepland. Hierdoor staat het beter in verhouding tot zijn omgeving. De zittende man is 3 meter 90 hoog.

De nieuwe blikvanger voor het vernieuwde centrumgebied van Zeist zal vrijdag 23 november worden onthult door Wethouder Cultuur Marcel Fluitman en de directeur van het Mondriaan Fonds

De inrichting van het Hogeweg plantsoen waarin het beeld sinds vandaag staat zal dan ook klaar zijn.  ’s Avonds wordt het kunstwerk op bijzondere wijze verlicht.

Met bijzonder vervoer in Zeist aangekomen
De zittende man kreeg als eerste zijn plekje
Het kunstwerk Eden: Nog even dan mag de hond naar zijn baasje

Het Mondriaan Fonds

De kunstenaar Ram Katzir omschrijft zijn beeld Eden als ‘bedrieglijk eenvoudig van vorm’. “Geïnspireerd door de organische rondingen in de natuur is het ontwerp naïef en tegelijkertijd verfijnd”. De gemeente Zeist ontving voor de kunstopdracht een bijdrage van het Mondriaan Fonds. Het Mondriaan Fonds ontvangt haar geld uit de rijksbijdrage en is een belangrijk instituut op het gebied van kunst en erfgoed. Het beeld Eden maakt deel uit van de Beeldenroute Zeist. Wethouder Fluitman: “Het vernieuwde centrum en de beeldenroute laten zien dat Zeist zich voortdurend ontwikkelt, en dat kunst extra betekenis geeft aan plaatsen waar mensen samenkomen”.

De kunstcommissie kijkt kritisch of de beelden goed staan
Ram Katzir probeer de hond nog een klein beetje te verschuiven
Het kunstwerk Eden van Ram Katzir geplaatst op de eerste Hogeweg in Zeist

 

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More