Search
Close this search box.

11de lokale veteranendag vooral tijd om ervaringen te delen

Gelijkgestemd maar zeker niet gelijk. Veteranen delen verhalen met elkaar in gemeentehuis.

Zaterdag 28 september organiseerde de gemeente Zeist voor de 11de keer een lokale veteranendag. Deze bijeenkomst op het gemeentehuis, is voor mensen uit Zeist, die gediend hebben in een van de onderdelen van het Nederlandse Leger. De bijeenkomst is geen plek waar het militaire aspect van het dienen veel aandacht krijgt. Het is vooral om goede verhalen en momenten van betekenis te delen met gelijkgestemden.

Koos Janssen spreekt tijdens de lokale Veteranendag in het gemeentehuis van Zeist
Lokale Veteranendag in het gemeentehuis van Zeist.
Lokale Veteranendag: Niels Roelen was als soldaat in Afghanistan.

In zijn voordracht viel het burgemeester Koos Janssen op hoe divers de groep veteranen is. Hij sprak zijn waardering uit voor de inzet van de aanwezigen en de offers, die veteranen brengen in het belang van de vrijheid. Later nam de burgemeester uitgebreid de gelegenheid om informeel met de oud gedienden in gesprek te gaan.

De diversiteit van de groep oud militairen is best opvallend. Toch hebben zij allemaal wat gemeen. Intense ervaringen in een oorlogs- of conflict gebied. Ook de ervaring van het zijn van veteraan in de burgermaatschappij werd door Zeisternaar Niels Roelen besproken in zijn verhaal.

Niels Roelen was als soldaat in Afghanistan. Tijdens een voordracht in groep 4 van zijn dochtertje vroeg een leerling hem of hij mensen heeft gedood. ,,Dat had ik niet verwacht. In mijn verwarring ben ik zo lang stil, dat ik het niet meer kan ontkennen. Daarna vertel ik dat doden soms onvermijdelijk is.” Een paar weken later merkt Roelen dat zijn dochter afstand tot hem hield. Totdat het hoge woord er uitkomt: ,,Papa, ben jij een moordenaar?” Roelen heeft inmiddels 2 boeken over zijn ervaring geschreven.
‘Leven na Uruzgan’ is een aangrijpend verhaal van een Nederlandse soldaat die na een heftige missie in Uruzgan, opnieuw zijn weg moet vinden in de maatschappij. Hij spreekt regelmatig op bijeenkomsten zoals deze.

Het verhaal van Niels Roelen maakte wat los bij de aanwezigen, waardoor zij al snel vooral met elkaar in gesprek gingen. Voor hen die dat niet wilde was gelegenheid om een film te bekijken over Zeist in oorlogstijd. De bijeenkomst werd afgesloten met een gezamenlijke lunch in de centrale hal van het gemeentehuis.

Lokale Veteranendag in het gemeentehuis van Zeist in de foto: A van Sabben (Nieuw-Guinea in 1961/62), Floortje van Riet (Afghanistan 2008), Kimberley Baarh
(Bosnië 2004/5 & Afghanistan 2007/9) Willem Peletier Balkan (Jaren 90)
Lokale Veteranendag in het gemeentehuis van Zeist.
Lokale Veteranendag

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More