Search
Close this search box.

’t Rond kleurt Oranje.

De gemeente Zeist zegt “NEE” tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Daarom kleurt vanaf maandag 25 november het gemeentehuis oranje.

Wethouder sociaal en gezond, Marcel Fluitman: “Orange the World is een wereldwijde campagne. Ik vind het belangrijk om te laten zien dat wij ook lokaal aandacht hebben voor het bestrijden van geweld tegen vrouwen. Daarom heeft Zeist zich aangesloten bij deze campagne.”

 

Wethouder Fluitman spreekt de dames van de Soroptimisten club in Zeist
De kunstenaars Annemarie Voets, Marga Damman en Elzelien Jansen van de WA Hoeve hebben zich laten inspireren door het thema.

Hoopvolle toekomst

Het oranje licht, waarmee het gemeentehuis aangelicht wordt, staat voor de dageraad; het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Van 25 november tot 10 december is de campagne in de gemeente Zeist zichtbaar. De kunstenaars Annemarie Voets, Marga Damman en Elzelien Jansen van de WA Hoeve hebben zich laten inspireren door het thema. Deze expositie is te vinden in de hal van het gemeentehuis. Een bijeenkomst op woensdagavond 11 december in het gemeentehuis vormt de afsluiting van de campagne in Zeist. De lokale afdeling van de Soroptimisten club in Zeist organiseert dan een bijeenkomst met de titel: Een betere toekomst voor vrouwen en meisjes zonder geweld.

Vrouwenrechten.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om hier bij stil te staan is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, start deze dag en eindigt op 10 december. Dit zijn de ’16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. De campagne wordt gecoördineerd door UN Women, de VN organisatie voor vrouwenrechten.

Taboe doorbreken

Geweld tegen vrouwen is een internationaal probleem. Onderzoek toont aan dat één op de drie vrouwen te maken krijgt met seksueel, fysiek of psychisch geweld in haar leven. Ook seksuele intimidatie op straat of op het werk komt overal ter wereld voor. De overgrote meerderheid van vrouwen die met geweld te maken krijgt, doet hiervan echter geen aangifte of melding, omdat zij zich schamen of bang zijn niet serieus genomen te worden. Om dit te bestrijden is het van belang om op verschillende manieren bewustwording te creëren onder vrouwen en mannen, en het taboe helpen doorbreken. Daar gaat het om in de campagne ‘Orange the World’.

Het gemeentehuis van Zeist kleurt oranje
Het gemeentehuis van Zeist kleurt oranje
Het gemeentehuis van Zeist kleurt oranje

Voor hen die met geweld te maken en hulp nodig hebben zijn er hulplijnen:

Centrum voor Jeugd en Gezin

Naast de speciale aandacht tijdens de Orange the World campagne, is er in Zeist voortdurend aandacht voor het voorkomen van huiselijk geweld en het ondersteunen van inwoners die met geweld te maken hebben (gehad). Vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin en de Sociale Teams in Zeist worden inwoners ondersteund. Alle inwoners kunnen daar terecht met vragen of voor advies. Steeds meer mensen weten de weg naar het CJG of Sociaal Team te vinden.

Contact

Het CJG is elke werkdag te bereiken van 09.00-17.00 uur via (030) 82 00 227, of mail naar info@cjgzeist.nl. Langskomen kan ook in het inlooppunt. Ons inlooppunt vind je in Zeist-West, in De Koppeling, De Clomp 1904, Zeist. De Sociale Teams hebben wijkspreekuren. Kijk op www.zeist.nl voor de tijden en locaties van deze spreekuren. Of bel naar 14 030 voor meer informatie.

Bron:Persbericht gemeente Zeist

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More