Search
Close this search box.

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Donderdag 28 maart is het zover, dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist om veiligheidsredene geheim wordt gehouden, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Eind februari ben ik in Jerusalem gaan kijken hoe de kruisweg er werkelijk uitziet. Zijn er überhaupt op dit moment pelgrims, die daar hun geloof belijden? De beleving van pelgrims die dagelijks vanuit de tuinen van Getzanne de route lopen, is intens en spiritueel. Voor velen is het een diepgaande ervaring om in de voetsporen van Jezus te treden en zijn lijdensweg te volgen. De sfeer in de tuinen van Getzanne is vaak rustig

Laten we eens kijken hoe deze twee processies zich tot elkaar verhouden.

De Route

In Zeist wordt de route van The Passion geheim gehouden, maar in Jeruzalem is de Via Dolorosa, de route van het lijden, al eeuwenlang bekend. Deze route bestaat uit veertien staties die de gebeurtenissen van Jezus’ lijdensweg symboliseren, vanaf zijn veroordeling tot aan zijn kruisiging en begrafenis. Pelgrims van over de hele wereld komen naar Jeruzalem om deze route te volgen en de diepe betekenis ervan te ervaren.

De Beleving

In Zeist ligt de nadruk op het dramatische aspect van The Passion, met acteurs en muziek die de gebeurtenissen tot leven brengen. Maar in Jeruzalem biedt de Via Dolorosa een meer ingetogen ervaring. Pelgrims stoppen bij elke statie voor gebed en bezinning en laten zich leiden door de spirituele betekenis van Jezus’ weg naar het kruis. Het is een ervaring die de tijd overstijgt en pelgrims verbindt met hun geloof.

Via Dolorosa: Statie V Simon van Cyrene helpt Jezus het kruis dragen
Via Dolorosa: Statie VII Jezus valt voor de tweede keer onder het kruis

De Tradities

Jaarlijks organiseert KRO-NCRV op Witte Donderdag The Passion-processie in telkens een andere plaats in Nederland. De organiserende gemeente wordt beloofd dat de organisatie een positieve impact zal hebben op de lokale economie.

Via Dolorosa: Souvenir shop in de oude stad Jerusalem
Via Dolorosa Jerusalem: christelijke pelgrims uit Nazareth bij De Heilig Grafkerk of Verrijzeniskerk.

The Passion is voor Zeist een eenmalige gebeurtenis onderdeel van de Paasviering in 2024. In tegenstelling hiermee trekt de Via Dolorosa in Jeruzalem het hele jaar door pelgrims van over de hele wereld.

Voor wie de exacte route van The Passion door Zeist wil weten, dan moet u nog even geduld hebben tot vlak voor de uitzending.

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More

Taptoe op Bevrijdingsdag 5 mei voor Slot Zeist

Op vrijdag 5 mei 2023 vond de Bevrijdingstaptoe plaats op het voorplein van Slot Zeist. Na enkele jaren afwezigheid vanwege onder andere de coronamaatregelen, organiseerde de Stichting Muziekstad Zeist een geweldige editie met een “The Best Of” productie, waarin maar liefst vijf topkorpsen uit Nederland deelnamen.

Read More