Search
Close this search box.

Leerlingen van CLZ winnen jongerendebat met 1 punt verschil.

Het Christelijk Lyceum Zeist heeft vanmiddag de felbegeerde debatwisselbeker gewonnen. Samen met leerlingen van de middelbare scholen De Breul en het Herman Jordan Lyceum streden zij woensdag 21 januari – voor het tweede jaar op rij – om de titel ‘beste debater 2015’. Dit deden de scholieren onder leiding van burgemeester Koos Janssen.

Leerlingen van de middelbare scholen De Breul, Herman Jordan Lyceum en Christelijk Lyceum Zeist  zijn  verbaal met elkaar de strijd aangegaan. Voor het 2de opeen volgende jaar debateerden ze met elkaar in de raadzaal van het gemeentehuis. Onder het toeziend oog van een deskundige jury werden er standpunten uitgewisseld over hete hangijzers uit  de Zeister politiek. Scholieren uit de vierde klas debatteerden  over de inrichting van de openbare ruimte bij Belcour in het centrum van Zeist. Een tweede thema waarover zij hun standpunt moesten verdedigen was de  invoering van de Participatiewet.  Om te komen tot een uiteindelijke winnaar te bepalen  werd er ook een quiz – met vragen over de landelijke, provinciale en gemeentelijke politiek – gehouden. De huidige raadsleden van Zeist fungeerde als secondanten van de leerlingen. Door veelvoudig te overleggen met de professionals uit het politieke veld  konden er uiteindelijk compromissen worden gesloten en een coalitie worden gevormd.

De debateerwedstrijd werd uiteindelijk een nek-aan-nek race tussen het Herman Jordan Lyceum en het CLZ. Uiteindelijk werd de laatste met één punt verschil de uiteindelijke winnaar.

Het eerste debat was vorig jaar tijdens de openingsweek van het gemeentehuis. Burgemeester Koos Janssen hoopt dat er een traditie is gestart. Onze democratie is voor iedereen in de Zeister samenleving ook voor onze jongeren. Aldus Burgemeester Koos Jansen, die hoopt dat hiermee een nieuwe traditie is gestart.

De jury beoordeelde de leerlingen tijdens het debat en bepaalde uiteindelijk de winnaar. De jury bestaat uit de volgende leden: Koos Janssen (burgemeester), Laura Hoogstraten (raadslid Groen Links en Bob Brockbernd (5 vwo leerling van het Herman Jordan Lyceum en de winnaar van het debat van 2014)

 

Middelbare scholieren van CLZ, De Breul en Herman Jordan debateren in raadzaal van Zeist
Middelbare scholieren van CLZ, De Breul en Herman Jordan debateren in raadzaal van Zeist
Fractie van het Herman Jordan Lyceum
Fractie van het Herman Jordan Lyceum
Middelbare scholieren van CLZ, De Breul en Herman Jordan debateren in raadzaal van Zeist
Overleg met secondanten in de raadzaal
Fractie van het CLZ
Fractie van het CLZ
Overleg met secondanten in de raadzaal
Overleg met secondanten in de raadzaal
Debatteren, doe je via de voorzitter
Debatteren, doe je via de voorzitter
Compromissen smeden
Compromissen smeden
De jury overlegt over de debatten
De jury overlegt over de debatten
Burgemeester Koos Janssen hamert het debat af.
Burgemeester Koos Janssen hamert het debat af.
De politieke quiz met petje op petje af
De politieke quiz met petje-op petje-af
De Jongerendebat Wisselbeker Zeist
De Jongerendebat Wisselbeker Zeist

De ‘24 uur van Zeist’

Het jongerenebat 2015 past goed bij de ’24 uur van Zeist’ op 13 en 14 februari 2015. Tijdens de ’24 uur van Zeist’ wordt u uitgenodigd om 24 uur lang met elkaar ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren. Met elkaar in gesprek over democratie; wat verstaan we daaronder, wat hebben we daarvoor nodig en hoe vinden we elkaar? Hoe geven we samen invulling aan de lokale democratie? Meer informatie: www.zeist.nl/24uurzeist.

 

 

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More