Search
Close this search box.

Wattsnext voorlopers besparen 10% op hun energierekening

Op vrijdag 23 januari sloot WattsNext de collectieve energiebesparingscampagne af tijdens de goed bezochte nieuwjaarsborrel in Bio Basis aan de Voorheuvel. Ruim 170 Zeister huishoudens hebben in 2014 gemiddeld 7,4% minder elektriciteit en 10,8% minder gas verbruikt. Dat scheelt toch snel zo’n 150-200 euro op de energierekening per huishouden.

WattsNext, een initiatief uit Zeist, is een platform waar bewoners samen met de buurt aan de slag gaan met energiebesparing en duurzame acties. Ruim een jaar lang hebben een groot deel van de 170 huishoudens die verbonden zijn aan het WattsNext platform meegedaan aan de energiebesparingscampagne.  Ruim 90 deelnemers hebben ook een slimme meter gekregen en een energiemanagement systeem (de WattsBuddy) aangeschaft om meer inzicht te krijgen in het eigen energie verbruik.

Nieuwjaarsbijeenkomst Wattsnext bij Bio Basis aan de voorheuvel. Hoe waren de resultaten over 2014
Nieuwjaarsbijeenkomst Wattsnext bij Bio Basis aan de voorheuvel. Hoe waren de resultaten over 2014?

De meeste deelnemers hebben hun energie verbruik verminderd door het aanpassen van gedrag. Door bijvoorbeeld minder lang te douchen, de verwarming wat lager te zetten, verlichting uit in vertrekken waar je niet bent, en apparatuur niet op stand-by laten staan. Daarnaast was er ook een groep die concrete maatregelen heeft genomen door bijvoorbeeld lampen te vervangen door Led-verlichting, radiatorfolie te plaatsen, kieren te dichten en het huis beter isoleren.  Dit soort maatregelen leveren naast lagere energiekosten vaak ook nog meer wooncomfort op. Eigenlijk dus een hele positieve boodschap.

Nieuwjaarsbijeenkomst Wattsnext bij Bio Basis aan de Voorheuvel
Voorbeeld huis tijdens de borrel met bio basis hapjes

Tijdens de campagne hebben de WattsNext deelnemers elkaar geholpen door het delen van bespaar tips, ervaringen workshops energiebesparing. Bewoners hebben ook onder begeleiding van een energiecoach bespaarplannen voor hun eigen huishouden opgesteld. De collectieve besparing was voor iedereen inzichtelijk via de besparingsmonitor die regelmatig  via de website van WattsNext werd gepubliceerd. Initiatieneemsters Jitske Tiemersma en Hanna Tijbosch zijn tevreden over de resultaten. “ Er zijn een heleboel Zeister huishoudens die stappen willen nemen om minder energie te verbruiken en het leuk vinden om dit samen te doen, een bijdrage te leveren door ervaringen te delen, of buurtinitiatieven op te zetten voor bijvoorbeeld de collectieve inkoop van isolatie of zonnepanelen”.

Wedhouder Jeroen Varkenvisser plakt een idee voor 2015
Wedhouder Jeroen Varkenvisser plakt een idee voor 2015

Jitske:”De campagne heeft bijdragen aan  meer bewustzijn. WattsNext wordt ook steeds vaker benaderd door bijvoorbeeld buurtverenigingen die met duurzame initiatieven in hun buurt aan de slag willen. Dat is natuurlijk fantastisch.” In 2015 wil WattsNext een slag maken om met de voorlopers in Zeist (energiebewuste huishoudens, het lokale bedrijfsleven, lokale netwerken) en in samenwerking met de gemeente nog veel meer Zeister huishoudens bereiken die  meters willen maken met energiebesparing en het opstarten van duurzame initiatieven in Zeist.

 

Website: www.wattsnext.nl

WattsNext is in 2013 gestart als platform voor bewoners die samen met de buurt aan de slag gaan met energiebesparing en duurzame initiatieven. WattsNext is mogelijk gemaakt door het prijzengeld dat was verbonden aan het RVO programma “ de Knop om”en de bijdragen van de partners PGGM, de gemeente Zeist, Eneco en Stedin.

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More