Search
Close this search box.

De eerste 30 centimeter van 42 meter parochiearchief van de St. Josephkerk overgedragen aan de gemeente.

Gemeentearchief Zeist breidt uit met 42 meter

Het 42 meter lange parochiearchief van de St. Josephkerk uit Zeist wordt overgebracht naar het gemeentearchief in het gemeentehuis. Burgemeester Koos Janssen ontving afgelopen vrijdag 30 januari de eerst 30 centimeter van pastoor Zemann. Deze eerste archief doos bevat onder andere een fotoboek van pastor Overmaat (1936-1966) een van de markantste personen uit deze parochie.

Met de overdracht van deze eerste doos is het archief van de kerk symbolisch in bewaring  gegeven bij de gemeente. Het goed onderhouden archief van de St. Josephkerk aan de Rozenstraat in Zeist, wordt overgeplaatst naar het gemeentearchief om de kwaliteit te waarborgen. Het oudste stuk in het parochiearchief stamt uit 1842 en is een afschrift van een Koninklijk Besluit waarbij toestemming wordt gegeven tot het oprichten van de Rooms Katholieke Statie (de standplaats van een missionaris) in Zeist.

Een van de aanwezige probeerde snel nog een oude  langspeelplaat van het kerkkoor aan het archief toe te voegen. Het archief is geheel digitaal gedocumenteerd. Nieuwe stukken kunnen, niet zomaar worden toegevoegd.

 

Het fotoboek van pastoor Overmaat gaat in de eerste archiefdoos.
Het fotoboek van pastoor Overmaat gaat in de eerste archiefdoos.
Fotoboek van pastoor Overmaat als eerste overgedrachen
Het kerkbestuur vertelt over het archief
Fotoboek van pastoor Overmaat als eerste overgedrachen
Deze LP van het kerkkoor kan niet zo in het archief

 

Historisch Informatie Centrum

Het gemeentearchief Zeist is een historisch documentatiecentrum. Vanuit het Historisch Informatie Centrum – gevestigd in de publiekshal van het gemeentehuis aan Het Rond – is het archief vrij toegankelijk voor publiek. Geïnteresseerden kunnen hier zelfstandig de archieven en collecties raadplegen. Meer informatie: www.geheugenvanzeist.nl

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

Taptoe op Bevrijdingsdag 5 mei voor Slot Zeist

Op vrijdag 5 mei 2023 vond de Bevrijdingstaptoe plaats op het voorplein van Slot Zeist. Na enkele jaren afwezigheid vanwege onder andere de coronamaatregelen, organiseerde de Stichting Muziekstad Zeist een geweldige editie met een “The Best Of” productie, waarin maar liefst vijf topkorpsen uit Nederland deelnamen.

Read More