kijkmiddag bij archeologisch onderzoek legerkamp Napoleon in Austerlitz

Wijk Wethouder Verbeek kwam polshoogte nemen bij de proef opgravingen in Austerlitz

Tijdens de Kijkmiddag bij “Het archeologisch proefsleuvenonderzoek” in Austerlitz Noord maakte wijkwethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof en basisschool leerling Dagmar  Teseling even fysiek contact met de Napoleontische geschiedenis van Austerlitz. Uit handen van een hedendaagse Napoleon ontvingen zij een ter plekke gevonden kanonskogel. 

De inwoners van Austerlitz konden tijdens de kijkmiddag informatie krijgen over de historie van de plek en over hoe de archeologen te werk gaan. Archeologen van Bureau Baac, vrijwilligers van de Vereniging Van Vrijwilligers in de Archeologie, afdeling Utrecht (AWN) en het Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) geven uitleg. Kinderen mogen onder begeleiding met een metaaldetector speuren naar sporen.

Archeologisch proefsleuvenonderzoek

Het archeologisch onderzoek vindt plaats op de plek waar omstreeks 1804-1808 het legerkamp van Napoleon lag met maar liefst 18.000 soldaten. Verwacht wordt dat er vondsten en sporen verborgen liggen in de ondergrond, waaronder manschapsbarakken en wapentuig. De archeologen gaan een gebied van vijf hectare onderzoeken in proefsleuven van 2,5 km lang.

Wijk Wethouder Verbeek kwam polshoogte nemen bij de proef opgravingen in Austerlitz

buurtbewoners mochten een kijkje komen nemen

Wijk Wethouder Verbeek kwam polshoogte nemen bij de proef opgravingen in Austerlitz

Een archeoloog van de Provincie geeft uitleg over de opgravingen

Wijk Wethouder Verbeek kwam polshoogte nemen bij de proef opgravingen in Austerlitz

Het kampement liep tot aan het beauforthuis

Het kampement liep tot aan het beauforthuis

De vonst van de dag een vuursteentje met lood omgeven.

De vonst van de dag een vuursteentje met loden omhulsel

Veiligheid voor alles

Veiligheid voor alles. Het animo was echter niet zo groot

Woningbouw

Op de plek waar vroeger het legerkamp van Napoleon lag wordt een nieuwe woonwijk gerealiseerd door Van Ommen en De Groot. Naar verwachting wordt in januari 2016 gestart met de bouw van de nieuwe woningen in Austerlitz Noord. Meer informatie.

Voor Jou Uitgezocht

  • Louise van Kleef
    20 maart 2015 op 15:50

    Mijn kleindochter vond het erg interessant. Ik ben blij dat we zijn gaan kijken en vind het heel jammer dat er maar zo weinig belangstelling voor was. De historie blijft toch belangrijk ook in deze moderne tijd.