Search
Close this search box.

kijkmiddag bij archeologisch onderzoek legerkamp Napoleon in Austerlitz

Tijdens de Kijkmiddag bij “Het archeologisch proefsleuvenonderzoek” in Austerlitz Noord maakte wijkwethouder Jacqueline Verbeek-Nijhof en basisschool leerling Dagmar  Teseling even fysiek contact met de Napoleontische geschiedenis van Austerlitz. Uit handen van een hedendaagse Napoleon ontvingen zij een ter plekke gevonden kanonskogel. 

De inwoners van Austerlitz konden tijdens de kijkmiddag informatie krijgen over de historie van de plek en over hoe de archeologen te werk gaan. Archeologen van Bureau Baac, vrijwilligers van de Vereniging Van Vrijwilligers in de Archeologie, afdeling Utrecht (AWN) en het Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) geven uitleg. Kinderen mogen onder begeleiding met een metaaldetector speuren naar sporen.

Archeologisch proefsleuvenonderzoek

Het archeologisch onderzoek vindt plaats op de plek waar omstreeks 1804-1808 het legerkamp van Napoleon lag met maar liefst 18.000 soldaten. Verwacht wordt dat er vondsten en sporen verborgen liggen in de ondergrond, waaronder manschapsbarakken en wapentuig. De archeologen gaan een gebied van vijf hectare onderzoeken in proefsleuven van 2,5 km lang.

Wijk Wethouder Verbeek kwam polshoogte nemen bij de proef opgravingen in Austerlitz
buurtbewoners mochten een kijkje komen nemen
Wijk Wethouder Verbeek kwam polshoogte nemen bij de proef opgravingen in Austerlitz
Een archeoloog van de Provincie geeft uitleg over de opgravingen

Wijk Wethouder Verbeek kwam polshoogte nemen bij de proef opgravingen in Austerlitz

Het kampement liep tot aan het beauforthuis
Het kampement liep tot aan het beauforthuis
De vonst van de dag een vuursteentje met lood omgeven.
De vonst van de dag een vuursteentje met loden omhulsel
Veiligheid voor alles
Veiligheid voor alles. Het animo was echter niet zo groot

Woningbouw

Op de plek waar vroeger het legerkamp van Napoleon lag wordt een nieuwe woonwijk gerealiseerd door Van Ommen en De Groot. Naar verwachting wordt in januari 2016 gestart met de bouw van de nieuwe woningen in Austerlitz Noord. Meer informatie.

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More