De tweede editie van het Groot Zeister Dictee georganiseerd en op initiatief van de Rotaryclub Zeist ten behoeve van De Voedselbank Zeist zorgde maandag avond voor een volle raadzaal met taal fetisjsten. Zij streden om de eer zich de beste speller van Zeist te mogen noemen.
Deze titel werd uiteindelijk opgeëist door Nick Meijdam. Nick is pas sinds kort woonachtig in Huis ter Heide ook gemeente Zeist. Hij was met slechts 10 fout de beste speller van de avond. De nummer twee werd Ciska van der Glas(rechts met 18 fout. De derde plaats werd geclaimd door Corina Breukink (midden) met 19 fout.
Aan het Groot Zeister Dictee deden ook een groot aantal teams mee. De vijf leden van team “Zeisdt” hadden bij de uitslag het minste aantal spelfouten 149. De jury heeft verzuimd om de scores van het team “Historisch Den Dolder” als team resultaat aan te merken. Ook het team Den Dolder blijkt ook slechts 149 fouten te hebben. De jury beraad zich nog hoe zij met deze ex aequo uitslag zal omgaan. De hoofdprijs is een dinercheque bij Hotel Figi, de wisselbeker en de eeuwige Zeister roem. De laatste twee willen wij graag delen zegt “Zeisdt” teamlid Titus van der Hurk.
Het door burgemeester Janssen voorgelezen dictee bevatte een groot aantal verwijzingen naar lastig te spellen voedingsproducten, waarover alle deelnemers zich het hoofd konden breken. Schrijver van het dictee, de Zweed Jan Sjöcrona had hiermee, een sterk staaltje van culinair woord fetisjisme in elkaar gezet.
De voorzitter van de Roteryclub Zeist kon aan het einde van de avond een cheque van €2500,– aan De Voedselbank Zeist overhandigen als bijdrage in de kosten, die zijn gemaakt voor de verhuizing van het nieuwe distributiecentrum.
Het goede doel: De Voedselbank Zeist
De opbrengst van het Groot Zeister Dictee komt geheel ten goede aan De Voedselbank Zeist, waarvan in het eerste kwartaal van 2015 het Distributiecentrum moet verhuizen van het Enecogebouw aan de Geijserlaan naar de oude brandweerkazerne.
De Voedselbank Zeist is in 2007 opgericht. In het distributiecentrum wordt voedsel opgeslagen dat gratis wordt verkregen van lokale supermarkten, fruittelers, bakkers en andere ondernemers. Elke vrijdag wordt het voedsel in het distributiecentrum in kratten gedaan en vervoerd naar 5 zogeheten ‘uitgiftepunten’. De ongeveer 140 huishoudens, ofwel 350 mensen, in Zeist die er voor in aanmerking komen halen hun voedselpakket daar wekelijks op. Meer daarover op de website van de Voedselbank Zeist.
De verhuizing van het distributiecentrum kost ongeveer € 34.000,– waarbij schilderwerk, schoonmaken en verhuizing al door de vrijwilligers van de Voedselbank Zeist zelf wordt gedaan. De brandweerkazerne moet worden verbouwd om geschikt te worden voor voedselverwerking volgens de eisen van de Voedsel-en Warenautoriteit. Ook moet de huidige koel- en vriescel meeverhuizen en worden uitgebreid.