Search
Close this search box.

Waar staat deze kop koffie in Zeist? Het is wereld koffiedag. ( #wereldkoffiedag)

Vandaag is het Wereld Koffiedag! Ik ben gek op koffie! Mijn ochtenden beginnen dan ook vaak met een dubbele espresso om wakker te worden. Waarna ik voor de lunch nog graag éé of 2 cappuccino’s drink. Cappuccino is espresso met warme melk en melkschuim. Een Italiaan drinkt alleen in de ochtend cappuccino. Een cappuccino na 12 uur kan eigenlijk niet. Italianen gruwen bovendien van een cappuccino na het avondeten.

Vanochtend heb ik heerlijk kunnen genieten van een cappuccino in het najaarzonnetje. Raad waar dit kopje koffie staat in het centrum van Zeist. Bij voldoende inzendingen verloten wij twee koffie met gebak.  Stuur je antwoord naar info@oogopzeist.nl.

Lees verder voor een paar leuke feitjes over koffie… 

  • Wist je dat gelovigen pas duizend jaar later mochten genieten van een kopje koffie dan niet gelovigen. Pas nadat de paus de koffiebonen zegende in de 16e eeuw, mochten de gelovigen ook koffie drinken.
  • Er bestaan wereldwijd zo’n 60 verschillende soorten koffiebonen.
  • Koffie vermindert de kans op borstkanker. Dat geldt als je 5 kopjes koffie per dag drinkt, ontdekten Zweedse onderzoekers.
  • Kopi Loewak is de duurste koffie ter wereld, vanwege het opvallende productieproces: Het katachtige dier loewak eet de rode koffiebessen. De pitten verteren niet en worden uitgepoept. Daar maakt men vervolgens koffie van. Het proces door het maagdarmkanaal zorgt voor een unieke smaak.
  • Koffie is de afgelopen 15 jaar steeds goedkoper geworden.
  • ‘Koffie’ stamt af van de naam quahweh, wat sterkte of macht betekent. Maar ooit afgevraagd waar het woord cappuccino vandaan komt? Dit is namelijk vernoemd naar de monnik van de religieuze orde van kapucijners.
  • Door hun bruine klederdracht met ‘witte’ haren hebben zij dezelfde kleuren als de cappuccino.
  • Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat koffiedrinkers 65% minder kans op alzheimer hebben.
  • Bakkie Pleur kennen we allemaal in Den Haag. Het betekent eigenlijk ‘oprot koffie’ of platter ‘pleur-op-koffie’. Het is lang gebruikelijk geweest om aan het eind van de avond ‘ter ontnuchtering’ een kopje koffie te geven aan de gasten, tegelijk dus een hint dat de gezellige avond voorbij was en je geacht werd naar huis te gaan.
  • Een Haags bakkie is een half gevuld kopje koffie.

In Zeist en Uitrecht kennen we eigenlijk geen uitdrukkingen met koffie. Ken je toch een uitdrukking een Zeister of  uitdrukking met koffie  mail hem ons.

Raad waar dit kopje koffie staat in het centrum van Zeist. en deel dit bericht op Facebook. Bij voldoende inzendingen verloten wij …..? Stuur je antwoord naar info@oogopzeist.nl

Oog op Zeist

Vrijdag of zaterdag maken wij bekend waar dit  kopje koffie zich bevond.

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More