Search
Close this search box.

Burgemeesters gaan direct in gesprek met Soesterberg over opvang van vluchtelingen in het voormalige Militaire Luchtvaartmuseum in Soesterberg.

Woensdagavond 14 oktober gingen Koos Janssen, burgemeester van Zeist, Rob Metz, burgemeester van Soest  samen met bestuurslid Janet Helder van het COA  direct in gesprek met bewoners van Soesterberg. De bewoners van Soesterberg waren in grote getallen gekomen om meer informatie te krijgen over de in te richten opvang op voormalige Militaire Luchtvaartmuseum in Soesterberg. 

Doel van de avond was om met elkaar het gesprek aan te gaan, vragen te stellen en zorgen en meningen te uiten.  De beide burgemeesters gingen de confrontatie niet uit de weg. Ze hadden veel en indringende gesprekken. Gespreksleider Remco Bontebal zette de kaders voor de bijeenkomst. Hij hield de touwtjes strak in handen.  Verschil van mening mag zolang het over de inhoud van het plan gaat en niet op de man wordt gespeeld. ‘Niet op de man, wel op het plan’ reageren’

 Gespreksleider Remco Bontebal zette de kaders voor de bijeenkomst.
Gespreksleider Remco Bontebal zette de kaders voor de bijeenkomst.
De burgemeesters gingen direct in gesprek met de burgers
De burgemeesters gingen direct in gesprek met de burgers

De inleidingen werden twee keer gehouden. Eén keer om 17.00 en een keer om 18.45. Alle aanwezigen hielden zich goed aan de “spelregels” Bij de tweede ronde waren er een paar pittige vragen. Vooral over de informatie, die de bewoners voorafgaande aan de over konden de vertegenwoordigers van gemeenten en COA hun woord goed doen. Waarna de onderlinge gesprekken en de informatiemarkt begonnen.

De onvrede en angst bevinden zich vooral op het vlak van zich overvallen voelen en de angst voor de veiligheid. Een veel gehoorde vraag was die naar een – tijdelijke – politiepost in Soesterberg. Ondanks de onvrede bij een deel van de mensen bleef de sfeer goed en werd er goed naar elkaar geluisterd. Burgemeester Koos Janssen gaf onmiddellijk toe dat de communicatie over de komst van de opvang  beter had gekund. Hij riep onmiddellijk p werd onmiddellijk toegegeven dat het voor traject geen schoonheidsprijs verdient.

Oog op Zeist
De tweede keer waren er enkele plenaire vragen.
Oog op Zeist
Burgemeester Janssen beantwoordde de vragen zoveel mogelijk

Oog op Zeist

Wat voor soort opvang gaat er komen in Soesterberg.  Het COA zal al snel met de inrichting van het oude officiershotel op Kamp van Zeist beginnen. Hier wordt plek gecreëerd voor de noodopvang van 150 vluchtelingen, voornamelijk gezinnen. Dit gebouw kan binnen enkele weken gebruiksklaar zijn. Daarnaast maakt het COA ook een hal in het voormalige Militaire Luchtvaart Museum geschikt voor de noodopvang van 300 voornamelijk alleenreizende vluchtelingen. Het gebruiksklaar maken van deze hal duurt ook enkele weken.

Bij één van de gesprekken waar het onderwerp angst voor onveiligheid betrof, bood burgemeester Koos Janssen van Zeist aan om met twee politiechefs op huisbezoek te komen en daarbij kon de persoon waar het plaats zou vinden 10 mensen uitnodigen voor dat gesprek. Terplekke nog werden gegevens uitgewisseld voor de afspraak. Uit de gesprekken bleek ook duidelijk dat de meeste mensen heel goed de ernst van de vraag naar noodopvang voor vluchtelingen onderkennen.

Maar er zijn nog veel vragen. Die konden, voor zover deze niet ter plekke beantwoord konden worden, net als tips, meningen en aanmelding voor vrijwilligerswerk genoteerd worden op formulieren. De oogst van deze formulieren worden vanaf 15 oktober op een speciaal weblog gepubliceerd op de sites van de gemeenten. Daar worden ook de antwoorden op de diverse vragen gepubliceerd en wat er gebeurt met de tips e.d. die mensen gegeven hebben. Er waren ook mensen aanwezig, die zich aanmeldden om op een of andere wijze als vrijwilliger betrokken te worden. Vertegenwoordigers van beide gemeenteraden waren ook  in de zaal. De hele avond verliep in een goede sfeer. De gemeenten en burgers hebben een weg gevonden om met elkaar in contact te blijven.

Informatie stand van het IND
Informatie stand van het COA
Interview met RTV Utrecht
Interview met RTV Utrecht

Alle informatie over de opvang van vluchtelingen zal worden geplaatst op de website van de gemeente Zeist  www.zeist.nl/vluchtelingen  De gemeente Soest zal ook op www.soest.nl/vluchtelingen/ informatie plaatsen


Kijk mee met OogOpZeist.nl

Oog op Zeist is een fotoblog met iedere dag nieuwe foto’s van Zeist en haar inwoners. Wij brengen de Gemeente Zeist  van Austerlitz tot Zeist in beeld. Volg OogOpZeist.nl  op Twitter of Facebook en kijk met ons mee! Heeft u een tip voor een item op OogOpZeist.nl? Bijvoorbeeld een open dag van uw club of vereniging.  Zolang het in Zeist  is, laat het weten! Geef het door via  http://oogopzeist.nl/contact/ !

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More