Update: Brand Tolakkerlaan: Zaterdag Extra zelfplukdag bij de buren (Fruitbedrijf I.Westeneng)

Donderdagmiddag was de brandweer nog steeds bezig met nablussen van de brand op de Tolakkerlaan. De hele peren oost, die in de fruitloods was opgeslagen moet laag voor laag en krat voor krat worden verwijderd. De verloren peren-oogst wordt als biomassa verbrand of vergast. De peren moeten hiervoor worden gescheiden van alle andere materialen zoals hout en ijzer. Vanaf morgen zal een gespecialiseerd bedrijf beginnen met het scheiden van het fruit. Gedeeltelijk zal dit machinaal kunnen gebeuren. De overige peren moeten handmatig worden gescheiden.

De oogst stond volledig opgeslagen in de loods

De oogst stond volledig opgeslagen in de loods

Het nablussen

Het nablussen

De verloren oogst

De verloren oogst

De oogst in de loods is niet afkomstig van de boomgaard rondom het pand. De boomgaard hoort bij het  Fruitbedrijf I. Westeneng. OogOpZeist trof  Izaak tussen de perenbomen van zijn boomgaard. Veel van zijn bomen hebben schade opgelopen door de brand in de loods van zijn broer. Veel bomen hebben de hitte van de brand niet overleeft. Het bevloeiingssysteem heeft behoorlijke schade opgelopen. Tussen alle bomen liggen allerlei stukken roet van de dakbedekking. De verzekering wijst de aansprakelijkheid van de schade aan de bomen en het fruit, dat nog niet is geoogst van de hand. Izaak Westeng verwacht echter een behoorlijke schade post te hebben. Hij zal een groot aantal bomen moeten vervangen. Voordat zij dezelfde oogst afgeven zijn we weer vijf jaar verder, aldus Izaak. Hij hoopt dat er morgen alsnog een expert de schade komt opnemen.

Izaak Westeng bij zijn verbrandde bomen

Izaak Westeng bij zijn verbrandde bomen

Zaterdag extra Appel zelfplukdag

Zaterdag extra Appel zelfplukdag

Net als bij de aardbeien oogst organiseerde het  Fruitbedrijf I. Westeneng een appel zelfplukdag in samenwerkingen met de Voedselbank Zeist.  De voedselbank heeft de afgelopen week eerst voor zijn eigen klanten mogen plukken. Afgelopen woensdag was de eerste appel zelfplukdag voor het publiek. Door de brand en het matige weer is de plukdag vandaag donderdag in het water gevallen. Isaak Westeneng last daarom aanstaande zaterdag 24 oktober een extra zelfplukdag in.

Een deel van de boomgaard achter de loods was speciaal gereserveerd voor de appel zelfplukdag vandaag. Vanwege alle roet zal er Aanstaande zaterdag in een ander deel van de boomgaard geplukt mogen worden.  Appels zijn 80 eurocent per kilo. De voedselbank Zeist ontvangt dezelfde hoeveelheid appels die is geplukt ook voor zijn klanten. De appels worden in de loop van het jaar geleverd.  Plukken dus!

Update via Twitter van Donderdag avond 21:30: De brandweer is klaar met nablussen. De weg is vrijgegeven. Morgen gaat men verder met de opruimwerkzaamheden.

Fruitbedrijf I. Westeneng

Tolakkerlaan 15
3704 JA Zeist

+31 (0)30 22 03 936
info@fruitbedrijfwesteneng.nl

Kijk mee met OogOpZeist.nl

Oog op Zeist is een fotoblog met iedere dag nieuwe foto’s van Zeist en haar inwoners. Wij brengen de Gemeente Zeist  van Austerlitz tot Zeist in beeld, met leuke, ontroerende, spannende, spraakmakende, verdrietige, mooie en nieuwswaardige foto’s.

Volg OogOpZeist.nl  op Twitter of Facebook en kijk met ons mee! Heeft u een tip voor een item op OogOpZeist.nl? Bijvoorbeeld een open dag van uw club of vereniging.  Zolang het in Zeist  is, laat het weten! Geef het door via  http://oogopzeist.nl/contact/

Voor Jou Uitgezocht

 • Irene Wilson
  22 oktober 2015 op 22:53

  John Wilson

 • Heleen Van Ginkel - van Waveren
  22 oktober 2015 op 22:53

  Wat triest zeg, die brand.

 • Henk van Amerongen
  23 oktober 2015 op 00:54

  Eveline en Jacob. Heel veel sterkte gewenst. Wat een ramp.

 • Nienke van Wijk
  23 oktober 2015 op 14:54

  Mirte van Wijk