Search
Close this search box.

Gunnen brengt verzachting in de samen-leving

Van Esther kornalijnslijper – Zaterdagochtend 7 november werd om 9 uur de Week van de Dialoog geopend met twee Dialoog-ontbijt-tafels in het Pastalokaal aan de Slotlaan. Geflankeerd door de dialoogleiders van de ochtend Inica Loe en Maria Nooren – elke met een kaarsje in de hand – werd de opening verricht door wethouder Johan Varkevisser. Hij bracht mooie citaten en rake woorden over de verschillende kwaliteiten van dialoog en debat. Een tekst die in de raadszaal ook gehoord mag worden.

Aan elke tafel zaten negen Zeistenaren met diverse culturele achtergronden. Na een kennismakingsrondje aan de hand van je favoriete ontbijt, werd de dialoog gestart met een aantal basisregels waardoor een veilige plek gecreëerd werd om vrij te spreken. Het fijne van de dialoog is dat niemand aan het eind van de rit gelijk hoeft te krijgen. Dit schept ruimte om hardop te zoeken in je gedachten en gevoel over het thema.

Gunnen zit in kleine dingen en grote dingen. Van even op elkaar wachten in het verkeer tot het al dan niet van harte verwelkomen en ondersteunen van vluchtelingen. Gunnen zit ook in kleine dingen met een groot(s) effect. Zoals het elkaar simpelweg gedag zeggen in je straat of buurt. Of even naar elkaar luisteren en dat deden we aan deze tafel volop. Door de verschillende stemmen, ervaringen en invalshoeken werd het woord gunnen meer ingekleurd, steeds tastbaarder en minder abstract.

We droomden ook over meer gunnen aan oudere mensen in de samenleving, over jezelf niet overslaan in het gunnen, over meer mildheid en minder grenzen. ‘We hebben het hier goed’ werd genoemd. En dat is ook zo. De ontbijttafel aangeboden door de Gemeente Zeist was smakelijk en rijk gevuld. Alleen de koffie was voor eigen rekening. En dat leverde een lachsalvo op rond het pin apparaat. Iedereen wilde voor iedereen de koffie betalen! Zo bleek dat naast gunnen ook ontvangen een werk-woord is.

Columniste: Esther kornalijnslijper – eSpiral ~ bodywork & storytelling

Ontbijten als start van de week van de dialoog
Ontbijten als start van de week van de dialoog
Ontbijten als start van de week van de dialoog
Ontbijten als start van de week van de dialoog
Gunnen door naar elkaar te luisteren
Gunnen door naar elkaar te luisteren
Het dialoogstokje doorgeven
Het dialoogstokje doorgeven
Spreken als je de bloem hebt
Spreken als je de bloem hebt
De gespreksleiders
De gespreksleiders

Week van de Dialoog

Dialooggroep Zeist nodigt u uit voor een inspirerende ontmoeting met andere inwoners van Zeist. In een sfeer van openheid wordt de eigen ervaring rondom gunnen gedeeld, wat gunnen en gegund worden met je doet en wat het je brengt. Met gunnen geven we elkaar ruimte. Als je iemand iets gunt, zet je haar of hem in het zonnetje. Gunnen brengt tot (samen)leven.

Vrijdagavond 13 november bent u voor de afsluiting welkom in het Kunstenhuis (Voorheen De Werkschuit Egelingenlaan) . TotsloT Theatersport Zeist treedt dan op met een interactief theatersportprogramma rond dialoog en gunnen (toegang € 3, inloop vanaf 19.30 uur). Na afloop is er gelegenheid om met een drankje na te praten in de foyer.

 

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More