Search
Close this search box.

Utrecht eerste Fairtrade provincie

21 november 2015  Hotel Figi Zeist– Utrecht mag zich sinds vandaag Fairtrade Provincie  noemen. Van de 26 gemeenten die de provincie telt voeren 14 gemeenten de titel Fairtrade Gemeente. Daarnaast zijn er nog 7 gemeenten actief in het behalen van de gemeente titel. Hiermee voldoet de provincie Utrecht ruim aan de campagnecriteria en mag zich met trots de eerste Fairtrade Provincie van Nederland noemen. 

Agnes Jongerius overhandigde de titel Fairtrade Provincie
Agnes Jongerius, Europarlementariër en jury-lid Fairtrade Gemeente, overhandigde vandaag officieel de titel aan Mariëtte Pennarts-Pouw, gedeputeerde Provincie Utrecht, tijdens een  fairtrade middag in het FIGI theater in Zeist. Mariëtte Pennarts-Pouw: “Ik ben trots dat het Utrecht gelukt is om als eerste in Nederland de titel Fair Trade Provincie te behalen. De afgelopen jaren is hier met elkaar hard aan gewerkt. Het betekent dat de regio Utrecht staat voor eerlijke handel met respect voor mens en milieu.”

Voor Jos Ruys van Hotel Theater Figi was het ook een klein stukje erkenning dat de Fair Trade prijs in Figi werd uitgereikt. ‘Figi is al aan het eind van de vorige eeuw begonnen met het voeren van Fairtrade producten. Niet alleen de producten, die uit verre landen komen zoals Koffie. Wij proberen ook lokaal in te kopen voor ons restaurant en onze catering.’ Niet alleen in Zeist maar ook in de Bilt staat Fairtrade hoog op de agenda, zoals bleek uit de panel discussie.

Panelgesprek in Figi over fairtrade
Panelgesprek in Figi over fairtrade
Gedeputeerde Mariette Pennaerts-Pouw trots op fairtrade status
Gedeputeerde Mariette Pennarts-Pouw trots op fairtrade status
Wethouders van verschillende Utrechtse Fairtrade gemeentes
Wethouders van verschillende Utrechtse Fairtrade gemeentes


Fairtrade Provincie Utrecht
Om de titel Fairtrade Provincie te mogen dragen moet voldaan worden aan de 5 campagnecriteria. Zo moet het provinciebestuur zich committeren aan de campagne , dit opnemen in haar beleid én de provincie koopt fairtrade in. Een voorwaarde voor de titel is ook dat 75% van alle gemeenten actief zijn in de campagne en dat 45% de titel Fairtrade Gemeente heeft behaald. In Utrecht hebben de volgenden gemeenten bijgedragen aan het behalen van de titel: Utrecht, De Ronde Venen, Nieuwegein, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, De Bilt, Stichtse Vecht, Houten, IJsselstein, Bunnik, Leusden, Eemnes, Zeist en Rhenen. In de provincie Utrecht zijn de gemeenten Woudenberg, Veenendaal, Oudewater, Woerden, Amersfoort, Baarn en Vianen op weg naar de titel Fairtrade Gemeente. Rhenen vierde vandaag ook feest en ontving vanmorgen de titel Fairtrade Gemeente uit handen van Peter d’Angremond, directeur stichting Max Havelaar.

Provincie Friesland hard op weg om tweede Fairtrade Provincie te worden. 
Friesland is zeer actief en gedreven om ook de titel voor hun provincie te bemachtigen. Hopelijk mogen wij snel de tweede Fairtrade Provincie verwelkomen. Dit is weer een goede stap richting onze ambitie om van Nederland het eerste Fairtrade Land ter wereld te maken. Het behalen van de titel is een prachtig collectief resultaat. Van de 1.253.672 inwoners die de provincie telt wonen er inmiddels 813.462 in een Fairtrade Gemeente . Dit is 65% van het totale aantal inwoners van de provincie Utrecht.

fairtradeKaartUtrecht
Over Fairtrade Gemeente Campagne
De titel Fairtrade Gemeente toont aan dat een lokale overheid, winkels, bedrijven, horeca, organisaties en inwoners samen zorgen voor meer eerlijke handel. Een onafhankelijke jury, onder leiding van Jacobine Geel, oordeelt of gemeenten voldoen aan zes campagnecriteria. Fairtrade Gemeente Nederland is een initiatief van ICCO, Stichting Max Havelaar en Wereldwinkels en wordt mede mogelijk gemaakt door ICCO/Kerk in Actie. De campagne is actief in 40 landen, waaronder België, Verenigd Koninkrijk, Australië, Japan, Zuid-Korea, Ghana en Brazilië. In meer dan 1.700 ‘Fairtrade Towns’ zorgen dat meer boeren en producenten in ontwikkelingslanden kunnen werken onder fairtrade voorwaarden, zodat zij zelf kunnen investeren in een duurzame toekomst voor hun bedrijf en familie. Via fairtrade krijgen zij een goede betaling en kunnen zij werken en leven onder veilige en gezonde omstandigheden. Wereldwijd profiteren er meer dan zes miljoen mensen in ontwikkelingslanden van de effecten van fairtrade.

Meer informatie over fairtrade
– www.fairtradegemeenten.nl

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More