Search
Close this search box.

Greet en Meet toer van Slob en Seegers op Kamp Zeist

Arie Slob en Gert-Jan Sergers van de Christen Unie zijn op een Meet en greet tour door Nederland. In de namiddag deden zij ook het AZC in Zeist aan. Hierbij kregen zij een update van het COA over de stand van zaken rond de opvang van vluchtelingen in Nederland. Zij ontmoeten onder andere

Soesterberg – Woensdagmiddag brachten Arie Slob en Gert-Jan Sergers van de Christen Unie een bezoek aan het  AZC in Kamp Zeist. De heren zijn op Greet en Meet tour door Nederland.
Hierbij kregen zij een update van het COA over de stand van zaken rond de opvang van vluchtelingen in Nederland.. Zij ontmoeten onder andere Roel van Nieuwstadt van Stadslandbouw Ziest  en Edwin Hilverda van gidsnetwerkzeist. Deze heren zijn namens de gemeente Zeist en Soest bezig met het inrichten van gidsnetwerkzeist.nl voor de coördinatie van het vrijwilligerswerk rondom de vluchtelingen opvang locaties in Soesterberg. Hierna hadden de komende en gaande fractieleider van de Christen Unie een ontmoeting met een aantal Syrische vluchtelingen uit het AZC.

Arie Slob en Gert-Jan Segers op bezoek in het AZC kamp Zeist.
Arie Slob en Gert-Jan Segers op bezoek in het AZC kamp Zeist.
Arie Slob en Gert-Jan Segers op bezoek in het AZC kamp Zeist.
Arie Slob en Gert-Jan Segers op bezoek in het AZC kamp Zeist.
Arie Slob en Gert-Jan Segers op bezoek in het AZC kamp Zeist.
Arie Slob en Gert-Jan Segers op bezoek in het AZC kamp Zeist.

Arie Slob en Gert-Jan Segers brachten hierbij ook een bezoek aan de kamer van Rajai Hussini en namen zij polshoogte in het AZC. In het eerdere gesprek werden ervaringen uitgewisseld met de politici uit Den Haag. Raja, die in Syrië zijn eigen bedrijf had als graphics designer,  vertelde dat hij onder andere bezig is met het opzetten van een support netwerk om te zoeken naar vrijwilligerswerk voor de asielzoekers in  het ACZ. Hiermee wil hij en zijn team de verveling in het ACZ tegen gaan en de integratie bevorderen.

Arie Slob en Gert-Jan Segers op bezoek in het AZC kamp Zeist.
Arie Slob en Gert-Jan Segers op bezoek in het AZC kamp Zeist.

Het aanbod van vrijwilligers uit de lokale bevolking is volgens Roel  van Nieuwstadt en Edwin Hilverda ook overweldigend. Op dit moment komt het grootste aanbod op te helpen van de lokale bevolking van Soesterberg. Juist de eerst sceptische Soesterbergers bieden zich aan om een bijdrage te leveren aan de integratie van bewoners van het ACZ in de lokale gemeenschap . Zo wordt er op zondag een Syrische maaltijd georganiseerd op voetbalclub ’t Vliegdorp door Stichting Balans. Het COA bevestigde dat een opvangcentrum na de initiële weerstand vaak door de lokale bevolking wordt omarmt. Een AZC is meestal een motor voor  de lokale economie. De asielzoekers krijgen immers geld, die vaak lokaal wordt besteed. Ook doet het COA zijn best om projecten op het AZC lokaal aan te besteden.

In het initiële voorstelrondje gaven een aantal bewoners in het Nederlands een toelichting over hun vlucht naar Nederland, hun achtergrond en hun wens om zo snel mogelijk te integreren in de lokale samenleving. Gert Jan Segers complimenteerde de vluchtelingen in het Arabisch over de kwaliteit van hun Nederlands. Wajdy Mansour vertelde dat er een verschil zit in de taallesssen, die vluchtelingen met of zonder status van het COA aangeboden krijgen. Vanwege famillie omstandigheden heeft de oud store manager van de Zara in Dubai nog geen duidelijkheid over zijn verblijfsstatus. Terwijl zijn broer, die inmiddels in hetzelfde AZC zit al wel een verblijfsstatus voor bij jaar heeft.

De Christen-Unie politici vroegen naar de visie op Syrië. Rajai Hussini beantwoordde deze vraag met de wens om ooit uit Nederland terug te mogen reizen naar Syrië met een zak vol tulpenbollen en ze daar tot bloei te brengen. Hij hoopte ooit met zijn vrienden een biertje te drinken aan de Syrische middellandse zee kust.

Rajai Hussini hoopt ooit tulpen te planten is Syrië
Rajai Hussini hoopt ooit tulpen te planten is Syrië
Arie Slob en Gert-Jan Segers nemen afscheid van de vluchtelingen.
Arie Slob en Gert-Jan Segers nemen afscheid van de vluchtelingen.

 

Meer informatie over het gidsnetwerkzeist.nl 

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More