Search
Close this search box.

Coco weet wat het lievelingsgerecht van Sinterklaas is?

Coco heeft het Syndroom van RETT.  Zij en 19 anderen kinderen, die aan deze ziekte leiden werden uitgenodigd om samen met hun ouders, broertjes en zusjes met Sinterklaas aan tafel te gaan in het Slot Zeist. Op 28 november kregen zij eerst een rondleiding, door de vertrekken van Sinterklaas, die zijn intrek heeft genomen in het Slot. Daarna was er een korte kennismaking met de Sint. Voordat de kinderen naar de pepernotenbakkerij gingen.  De kinderen mochten raden wat Sinterklaas het liefste eet. Coco stak met behulp van haar vader meteen haar vinger op. 

Een broodje aap was haar antwoord. Ze kreeg als eerste van Sinterklaas een broodje aap. Het Syndroom RETT is echter geen broodje aap verhaal. Na de rondleiding werd er onder leiding van Michelin chef van De Hoefslag* Karl van Baggem  samen met de Chefkok van Theaterhotel FIGI Carlo van Meerten alleen de allerlekkerste gerechten gekookt voor de kinderen. Meester ijsbereider Luc Blok een aantal speciale winterijs soorten maken waaronder marsepein-ijs en chocoladeletter-ijs. Hierna gingen zij aan tafel met Sinterklaas en de Pieten.

Het syndroom van RETT is een ernstige neurologische ontwikkelingsstoornis, die vooral bij meisjes voorkomt. Bij meisjes met RETT syndroom is in het erfelijk materiaal van een van de twee X chromosomen een verandering ontstaan waardoor o.a. het ontwikkelingsstadium van de hersenstam vergelijkbaar is met die van een foetus van 26 weken. Hierdoor is de controle op de autonome functies, zoals hartritme, bloeddruk, ademhaling en aansturing van alle organen, vaak ernstig verstoord.

Aan tafel met Sinterklaas
Aan tafel met Sinterklaas
Kijkje in de badkamer van de Pieten
Kijkje in de badkamer van de Pieten
De eerste goocheldoos van Hans Kazan staat ook in het slot
De eerste goocheldoos van Hans Kazan staat ook in het slot

Het initiatief ontstond tijdens het Spijkerbroekengala waar o.a. een veiling werd gehouden voor de Stichting Terre die zich inzet voor kinderen met het Rett syndroom. De mede-initiatiefneemster en ondernemer Esther Herber (hoofdsponsor Chairsupply) is nog steeds onder de indruk: “Fantastisch dat we naast de ruim € 72.500 nu ook deze kinderen én hun families deze originele top-beleving kunnen aanbieden op bezoek bij sinterklaas en zijn lievelingsgerecht mogen proeven”.

Met de hulp van de diverse sponsoren o.a. HANOS, Vrumona, lokale ondernemers als Bakker Albert en Hotel Theater Figi en natuurlijk het Slot Zeist wordt dit allemaal mogelijk gemaakt.

 

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More