Search
Close this search box.

Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhoff fietsend door de fietstunnel onder de universiteitsweg

FIETSTUNNEL ONDER UNIVERSITEITSWEG IN DE BILT OFFICIEEL GEOPEND – Donderdag 10 december is de nieuwe fietstunnel onder de Universiteitsweg (N412) geopend. Door de aanleg van deze fietstunnel is een veilige doorgaande fietsroute tot stand gekomen tussen Utrecht, De Bilt en Zeist. Gedeputeerde Verbeek-Nijhof verrichtte samen met wethouder mw. Van Hulst-Mazirel (gemeente De Bilt) en wethouder dhr. Luca (gemeente Zeist) de officiële openingshandeling door fietsend op een provinciale fiets als eerste door de tunnel te rijden.

RECONSTRUCTIE KRUISING N237-N412
De aanleg van de fietstunnel maakt deel uit van de reconstructie van de kruising N237-N412 in De Bilt. Deze kruising vormt één van de belangrijkste schakels voor het verkeer (auto’s, fietsers en openbaar vervoer) tussen Utrecht, De Bilt, Zeist, De Uithof en de A28. De kruising kon het verkeer tijdens de spits onvoldoende verwerken. Hierdoor ontstonden tijdens de spits geregeld (zeer) lange wachtrijen in alle richtingen.

Provincie Utrecht heeft deze kruising afgelopen jaar verbeterd om het verkeer nu en in de toekomst beter te kunnen verwerken. De nieuwe fietstunnel zorgt ervoor dat fietsers veilig onder de drukke Universiteitsweg door kunnen fietsen en dat er een goede en snelle fietsroute ontstaat tussen Utrecht en Zeist.

Gedeputeerde Verbeek-Nijhof: “Dit vernieuwde kruispunt, mét fietstunnel, maakt deze belangrijke schakel tussen Utrecht met het Utrecht Science Park en De Bilt, Zeist en de A28 een stuk beter en veiliger. Auto’s, bussen en fietsers hoeven voortaan niet meer op elkaar te wachten, dat scheelt reistijd en is veel veiliger. Voor iedereen een verbetering!”

 

Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhoff opent de fietstunnel onder de universiteitsweg
Gedeputeerde Verbeek-Nijhof verrichtte samen met wethouder mw. Van Hulst-Mazirel (gemeente De Bilt) en wethouder dhr. Luca (gemeente Zeist)
Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhoff opent de fietstunnel onder de universiteitsweg
Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhoff opent de fietstunnel onder de universiteitsweg
Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhoff opent de fietstunnel onder de universiteitsweg
Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhoff opent de fietstunnel onder de universiteitsweg
Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhoff opent de fietstunnel onder de universiteitsweg
Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhoff opent de fietstunnel onder de universiteitsweg
Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhoff opent de fietstunnel onder de universiteitsweg
Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhoff opent de fietstunnel onder de universiteitsweg
Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhoff opent de fietstunnel onder de universiteitsweg
Op naar de koffie

FIETSTUNNELS DE BILT – ZEIST

De bouw van deze tunnel is een eerste stap om de fietsroute tussen Utrecht en De Bilt/Zeist aan beide zijden van de Utrechtseweg (N237) ingrijpend te verbeteren. In de loop van 2016 zal gestart worden met de bouw van een nieuwe fietstunnel bij Vollenhoven. Ook zijn er vergevorderde plannen voor fietstunnels in Zeist (bij het Jordan College) en in De Bilt (onder de Utrechtseweg, ter vervanging van de huidige fietstunnel).

De reconstructie van de N237-N412 is een project van de provincie Utrecht. De provincie is, als eigenaar en beheerder van de weg, verantwoordelijk voor deze reconstructie. Zij werkt hierbij nauw samen met de gemeenten De Bilt en Zeist. Meer informatie is te vinden op onze website: www.provincie-utrecht.nl/n237-n412.

De provincie is van plan om meer fietstunnels aan te leggen op dit traject:

Locatie 1
  • Waar? In de fietsroute Utrecht – Zeist, onder de Universiteitsweg door. De nieuwe fietstunnel vervangt de bovengrondse fietsoversteek.
  • Wanneer? Aanleg medio 2015; opening tunnel najaar 2015.
Locatie 2
  • Waar? In de fietsroute De Bilt – Zeist, bij kruispunt Vollenhoven (Utrechtseweg – Amersfoortseweg) onder de Amersfoortseweg door. De nieuwe fietstunnel vervangt de bovengrondse fietsoversteek.
  • Wanneer? GS besluiten hierover in voorjaar/zomer van 2015. Aanleg naar verwachting in 2016/2017.
Locatie 3
  • Waar? In de fietsroute De Uithof – Zeist Centrum / Noord, in het verlengde van de Schorteldoeksesteeg onder de Utrechtseweg in Zeist, vlakbij het Montessori Lyceum Herman Jordan.
  • Wanneer? De provincie Utrecht onderzoekt momenteel of deze fietstunnel inpasbaar is en op de juiste locatie ligt om door zoveel mogelijk fietsers (die nu de Utrechtseweg in Zeist oversteken) te kunnen worden gebruikt.
Locatie 4
  • Waar? In de fietsroute De Bilt – De Uithof; deze tunnel vervangt het huidige oude, smalle fietstunneltje in De Bilt onder de Utrechtseweg.
  • Wanneer? Provincie Utrecht en gemeente De Bilt onderzoeken momenteel wat de mogelijkheden zijn en wat financieel haalbaar is. GS besluiten hierover in de 2e helft van 2015. Aanleg is naar verwachting in 2017.
Locatie 5
  • Waar? In de fietsroute Dorpsstraat – Holle Bilt, onder de Soestdijkseweg Zuid door
  • Wanneer? Provincie Utrecht en gemeente De Bilt hebben onderzocht of het mogelijk is een fietstunnel onder de Soestdijkseweg Zuid door aan te leggen. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat een fietstunnel op deze locatie niet te realiseren is. Door de aanwezigheid van woningen in de smalle Dorpsstraat is er onvoldoende ruimte voor een goede en veilige fietstunnel. Samen met de gemeente wordt nu een plan uitgewerkt om de huidige fietsroute op deze locatie op een andere manier te verbeteren en veiliger te maken.

Bron Provincie Utrecht

 

 

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More