Search
Close this search box.

Typisch Zeist: Hernhutter sterren schitteren met Kerstmis.

Hernhutter sterren zijn nauw verbonden met het Zeist. De sterren vinden hun oorsprong in Hernhut een plaatsje in het Oosten van Duitsland. Hier ontstond in 1722 de geloofsgemeenschap van de Hernhutters. Op het landgoed verleende  graaf Nikolaus Ludwig von Zinzendorf (1700-1760) asiel aan protestantse vluchtelingen van de oude Unitas Fratrum uit het katholieke Moravië asiel . Hier begonnen deze gelovigen een nieuw leven. De gedrevenheid van de Hernhutters om het Christendom over de hele wereld uit te dragen bracht ze naar Zeist.  In 1745 kregen de Herrnhutters toestemming van de Heer van Zeist, Cornelis Schellinger, om zich in de tuinen van Slot Zeist te vestigen, waar vervolgens het Broeder- en Zusterplein ontstonden.

Hernhutter ster in elkaar zetten op het Zusterplein
Hernhutter ster in elkaar zetten op het Zusterplein

De hernhutter ster zegt veel over de leefwijze en geloofsopvatting van de Broedergemeente. De hernhutter sterren worden nog steeds gemaakt in het Duitse plaatsje Hernhut. De oorspronkelijke sterren worden van papier gemaakt. Tegenwoordig is er ook een plastic variant, die met enige kracht in elkaar gezet moet worden gezet. Ellie is zeer ervaren in het in elkaar zetten van de sterren. Zij heeft haar eigen systeem. Een papieren ster heeft ze in een kwartiertje in elkaar gezet. De plastic ster kost haar wat meer tijd.

Hernhutter sterren…

geven licht in het donker,
schijnen vanaf de eerste Advent,
verwijzen naar de geboorte van Christus als het licht der wereld.

De hernhutter sterren…

zijn kenmerkend voor de Broedergemeentetraditie,
worden sinds ongeveer 1850 gemaakt,
vinden hun weg over de hele wereld.

De hernhutter sterren…

worden met de hand gemaakt,
zijn in gebruik bij allerlei gezindten,
kunnen ook uw (gods)huis verlichten.

Op dit moment zijn vooral de kleine sterretjes erg populair. Alle sterren zijn te krijgen in de Hernhutter winkel op het Zusterplein 20.

Hernhutter ster in elkaar zetten op het Zusterplein
Hernhutter ster in elkaar zetten op het Zusterplein

De hernhutter sterren worden online en op het Zusterplein verkocht:

Online in de webshop:
De makkelijkste manier om de sterren te kopen
is via onze webshop. Klik hier » www.adventssterren.nl

Winkelverkoop in Zeist:
U kunt de sterren ook kopen in Zeist, in de tentoonstellingsruimte van Het Hernhutter Huis.
De winkel is van 17 oktober t/m 23 december 2015 elke woensdag- en zaterdagmiddag geopend
van 13:00 – 17:00 uur.
In de week van Kerstmis is de winkel ook open op maandag- en dinsdagmiddag 21 en 22 december.
Na de Kerstdagen is de winkel op woensdag 30 december nog een keer ’s middags geopend.

Zusterplein 20
3703 CB Zeist       » routebeschrijving

Oog op Zeist

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More