Zeist is mooi – Landgoed de Breul

Een van de pareltjes als je via de Driebergseweg Zeist binnen rijdt is Landgoed de Breul.  In 1993 kocht Stichting Het Utrechts Landschap De Breul. Er zijn kantoren in het landhuis gevestigd. Het park is vrij toegankelijk; het huis is gesloten voor bezichtiging.

Het Landgoed de Breul bestaat uit een landhuis met bijgebouwen en een park. Het landhuis, het park, de brug (ca. 1900), het koetshuis (ca. 1900), de ijskelder (1894?) en de stenen hekpijlers bij de entree zijn elk rijksmonumenten.

Geschiedenis
De naam Breul komt van bruul, “afgepaald gebied”.

Het landgoed werd reeds in 1413 vermeld. Johan, heer van Egmond en IJsselstein beleende toen deze ambachtsheerlijkheid aan Willem, zijn bastaardbroer. In 1832 kocht de Utrechtse bankier Jan Kol het landgoed. Hij liet het park met de vijver aanleggen in Engelse landschapsstijl, waarschijnlijk naar een ontwerp van J.D. Zocher jr.. De voor de vijver weggegraven aarde werd gebruikt om heuvels in het park aan te leggen.

Het huidige aanzicht van het landhuis dateert uit 1929 en is ontworpen door J.W. Hanrath. Hij breidde het huis uit en restaureerde het geheel. Tijdens de oorlog werd het landhuis gebruikt door de bezetter; na de oorlog was er het jongensinternaat De Breul gevestigd.

Bron Wikipedia Landgoed de Breul

Landgoed de Breul

Landgoed de Breul

Voor Jou Uitgezocht

 • Ria van der Doef-Doest
  16 januari 2016 op 11:00

  Tijdens de oorlog heeft mijn schoonvader daar, gedwongen, gewerkt in het onderhoud van de tuin. Mijn broer heeft daar rond de jaren 60 op een hogeschool onderwijs gehad. Mijn man heeft daar in de jaren 50 kranten bezorgd.

 • Wim Bokma
  16 januari 2016 op 11:00

  Zeist mooi om te wonen.

 • Saskia Baas
  16 januari 2016 op 12:00

  Super mooi wonen @ Zeist

 • Beppie Adams
  16 januari 2016 op 13:00

  Prachtige buitenplaats aan de Driebergseweg.

 • Simone Van Schaik
  16 januari 2016 op 19:00

  Wij wandelen er erg graag (onze prive tuin)

 • Ingrid Scholten
  17 januari 2016 op 00:00

  prachtig