Search
Close this search box.

Fototentoonstelling: Geschiedenis van de Utrechtseweg terug in Zeist

Van 22 januari tot 21 februari is  de expositie ‘: De Geschiedenis van de Utrechtseweg’ te zien in de publiekshal van het gemeentehuis in Zeist. Inmiddels hebben de leden van de historische vereniging veel ervaring gekregen met het opbouwen en afbreken van de expositie. Ze hebben hem in zeer korte tijd afgebroken en opgebouwd.  Voor bezoekers is er een boekje met een uitgebreide toelichting op alle foto’s

De Utrechtseweg tussen Zeist en Utrecht is waarschijnlijk de oudste nog in gebruik zijnde weg van Nederland. Een aantal samenwerkende historische verenigingen wijden een tentoonstelling aan de bijzondere geschiedenis van deze weg, die teruggaat tot de 12e eeuw. Tussen 18 oktober 2015 en april 2016 is de reizende tentoonstelling te zien op locaties in Zeist, Bilthoven, De Bilt en Maartensdijk. De start vindt plaats in Figi, Zeist.

Oog op Zeist

Geschiedenis Utrechtseweg

De geschiedenis van de Utrechtseweg gaat terug tot 12de eeuw. De weg was reeds eeuwen geleden een onderdeel van de handelsweg tussen Utrecht en Keulen. Hij is in 1139 aangelegd en werd rond 1290 al bestraat. Op 20 juni 1290 werd melding gemaakt van tolheffing op de Utrechtseweg op een ‘stenen straat’. Vermoedelijk bestond de bestrating uit keien. Vroeger liep de weg van Utrecht door grondgebied van Maartensdijk, over de Biltse Dorpsstraat, vanouds ook ‘Steenstraat’ genoemd, naar de Soestdijkseweg en verder over de Holle Bilt naar Zeist. Door de Franse overheersing onder Napoleon in het begin van de 19de eeuw werd de Utrechtseweg gezien als een weg van landsbelang. Met de vaststelling van het Rijkswegennet in 1816 werd de weg daardoor eigendom van het Rijk.  De foto’s in de expositie zijn niet zo oud. Ze geven een terugblik op de laatste 100 jaar van de verbindingsweg tussen Utrecht en Zeist.

Locaties en data tentoonstelling

22 januari t/m 21 februari 2016 Gemeentehuis Zeist Het Rond 1 te Zeist
maart en april 2016 Het Lichtruim Planetenlaan 2 te Bilthoven

Oog op Zeist

Samenwerkingsproject

De expositie over deze bijzondere en belangrijke weg wordt georganiseerd door de historische verenigingen:

  • Historische Kring D’Oude School uit De Bilt,
  • de Historische Vereniging Maartensdijk,
  • het RHC Vecht en Venen en
  • het Geheugen van Zeist (Zeister Historisch Genootschap en Gemeentearchief Zeist).

Dit samenwerkingsproject is een nieuw initiatief in de regio!

 

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More