Search
Close this search box.

6 maart de 125ste Wake bij het Detentiecentrum Zeist

Al 10 jaar en 5 maanden organiseren de Raden van Kerken van Zeist en Soest iedere 1e zondag van de maand een Wake voor vluchtelingen die in detentie worden gehouden en te horen hebben gekregen dat ze geen verblijfsvergunning krijgen. Op 6 maart vindt om 16:30 uur de 125e Wake plaats.

De eerste wake was in november 2005. Na de brand in het detentiecentrum van Schiphol, waarbij 11 doden vielen, werden de overige mensen overgeplaatst naar Zeist. De  Raad van Kerken Zeist en Soest/Soesterberg besloot toen iedere eerste zondag van de maand een wake te houden zolang er mensen zonder strafblad vastzitten in het Detentiecentrum Zeist.

Ook GroenLinks Zeist roept iedereen  op om aanstaande zondag erbij te zijn. ‘Neem wat bloemen mee en zoveel mogelijk vrienden. Laten we samen een krachtig signaal afgeven dat wij deze situatie onmenselijk vinden’. Namens de 2e Kamerfractie van GroenLinks zal Linda Voortman bij deze Wake aanwezig zijn.

Het Detentiecentrum Zeist is een van de twee centra voor vreemdelingenbewaring. Het andere centrum is gevestigd op Schiphol. Het Detentiecentrum Zeist heeft een capaciteit van 300 personen.  In het detentiecentrum zitten veelal illegale vreemdelingen, die niet kunnen of willen vertrekken uit Nederland.

Op het terrein van Detentiecentrum Zeist staan een aantal ‘bungalows’ (prefab woningen) voor gezinnen die uitgezet moeten worden. Hoewel vluchtelingenkinderen in Nederland niet langer in een gevangenis mogen worden opgesloten, heeft de regering besloten een uitzondering te maken voor gezinnen die op het punt staan uitgezet te worden. Deze gezinnen verblijven maximaal twee weken op de gesloten gezinslocatie Zeist.

In Nederland en vanuit het buitenland is veel kritiek op dit deel van het vreemdelingenbeleid. Onder andere de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Nils Muiznieks, van de Raad van Europa had in mei 2014 kritiek op deze werkwijze.

De 125ste Wake vind zondag 6 maart plaats om 16:30 uur.

Locatie: Detentiecentrum Zeist in Soesterberg
Richelleweg 13
3769 AZ Soesterberg

Maandelijkse wake bij het detentiecentrum Kamp Zeist aan de Richelleweg
Maandelijkse wake bij het detentiecentrum Kamp Zeist aan de Richelleweg

Kijk mee met OogOpZeist.nl

Oog op Zeist is een fotoblog met iedere dag nieuwe foto’s van Zeist en haar inwoners. Wij brengen de Gemeente Zeist  van Austerlitz tot Zeist in beeld, met leuke, ontroerende, spannende, spraakmakende, verdrietige, mooie en nieuwswaardige foto’s.

Volg OogOpZeist.nl  op Twitter of Facebook en kijk met ons mee! Heeft u een tip voor een item op OogOpZeist.nl? Bijvoorbeeld een open dag van uw club of vereniging.  Zolang het in Zeist  is, laat het weten! Geef het door via  http://oogopzeist.nl/contact/ !

© 2016 Mel Boas/Boasphoto.nl
Redactie: Ingrid Wong/Krakeling Communicatie

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More