Search
Close this search box.

Gezamenlijke inspectie noodopvang

Soesterberg – Bij het eerste aanbod van het terrein van het voormalige militair luchtvaartmuseum als locatie noodopvang voor vluchtelingen was er nog wrevel tussen Soest en Zeist.  Soest voelde zich gepasseerd in de besluitvorming door Zeist. Inmiddels zijn de beide burgermeesters Rob Metz (Soest) en Koos Janssen (Zeist) het roerend met elkaar eens. “Wij moeten samen het beste maken van deze noodopvang. Door de steun van de bevolking van Soest, Soesterberg en Zeist gaat dat zeker lukken. Bij het platform Welkom in Zeist/Soesterberg hebben zich al meer dan 200 vrijwilligers gemeld, die iets willen gaan doen voor en met de vluchtelingen in de noodopvang.

Inspectie van de Noodopvang in Kamp Zeist
Inspectie van de noodopvang in Kamp Zeist

Tijdens de rondleiding door het COA waren de medewerkers van de gemeente en lokale politici verrast door de hoeveelheid werk die er in zeer korte tijd is verzet. Anderhalve maand geleden liepen de politici nog door een lege koude hal.  Inmiddels is alles klaar om 240 mannelijke vluchtelingen op te vangen. Op het terrein rond de grote hal worden tijdelijke units geplaatst voor nog eens maximaal 200 mensen. Deze units zijn beter geschikt voor gezinnen maar het is niet uitgesloten dat daar ook alleenreizenden worden geplaatst. Bij de kamerindeling wordt door het COA bij voorkeur mensen met dezelfde achtergrond bij elkaar geplaatst. In de grote hal wonen straks per unit 8 personen. Aan de ene kant geeft dat minder privacy maar het is ook de ervaring van het COA dat mensen veel steun bij elkaar vinden. Op het terrein staat ook een officiershotel. Daar wonen inmiddels al een aantal maanden zo’n 150 mensen. De bewoners, vaak gezinnen, van het Officiershotel zijn erg blij met hun wat betere kamers maar er is daar echter nauwelijks een gemeenschappelijke ruimte beschikbaar.

Inspectie van de Noodopvang in Kamp Zeist
Inspectie van de Noodopvang in Kamp Zeist

Op het terrein van de Noodopvang komt ook een basisschool en oudere kinderen gaan naar een internationale schakelklas in Amersfoort of Utrecht. De kantoren van het luchtvaartmuseum zijn onder andere ingericht als zorgcentrum. Eigen artsen van het COA zullen hier de medische zorg op zich nemen.  Bewoners van de noodopvang mogen geen (vrijwilligers)werk doen totdat zij een status hebben gekregen. Zij zullen wel zelf mede-verantwoordelijk zijn voor het onderhouden van het terrein.
Vanaf 10 maart komen de eerste vluchtelingen aan in Kamp van Zeist. De meeste asielzoekers zullen volgens het COA tot een jaar in het kamp blijven wonen.

Inspectie van de Noodopvang in Kamp Zeist
Het zicht op het detentiecentrum wordt afgeschermd met een muur.
Inspectie van de Noodopvang in Kamp Zeist
Een sober ingerichte kamer in een portacabin.
Inspectie van de Noodopvang in Kamp Zeist
Portacabins gaan plaat bieden aan 150 mensen waaronder mogelijk ook gezinnen

Kijk mee met OogOpZeist.nl

Oog op Zeist is een fotoblog met iedere dag nieuwe foto’s van Zeist en haar inwoners. Wij brengen de Gemeente Zeist  van Austerlitz tot Zeist in beeld, met leuke, ontroerende, spannende, spraakmakende, verdrietige, mooie en nieuwswaardige foto’s.

Volg OogOpZeist.nl  op Twitter of Facebook en kijk met ons mee! Heeft u een tip voor een item op OogOpZeist.nl? Bijvoorbeeld een open dag van uw club of vereniging.  Zolang het in Zeist  is, laat het weten! Geef het door via  http://oogopzeist.nl/contact/ !

© 2016 Mel Boas/Boasphoto.nl

Redactie: Ingrid Wong/Krakeling Communicatie

 

 

 

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More