Search
Close this search box.

125ste Wake bij Detentiecentrum Zeist/Soesterberg

Zondag 5 maart was 125ste Wake bij Detentiecentrum Zeist/Soesterberg. Zoals iedere eerste zondag van de maand.  Sinds november 2005 komen een groep mensen samen voor de ingang van het detentiecentrum aan de Richelleweg in Zeist. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Raad van Kerken van Zeist en Soest.

Els Brouwer (81), die in 2005 het initiatief nam voor deze maandelijkse wake, is bij deze bijzondere editie van weer aanwezig. Zij verwacht dat er ook een 150ste wake zal zijn over ruim twee jaar. Misschien zelfs een 200ste wake. Al wil ze er liever niet over nadenken dat men over ruim zes en een kwart jaar in juni 2022 nog steeds het protestlied ‘We shall overcome’ staan te  zingen.

Zij verwacht dat er ook een 150ste wake zal zijn over ruim twee jaar.
Els Brouwer verwacht dat er ook een 150ste wake zal zijn over ruim twee jaar.

De wake werd voor het eerst georganiseerd na  Schipholbrand op 27 oktober 2005, waarbij elf uitgeprocedeerde asielzoekers om het leven kwamen. ,,We kwamen bij elkaar in de werkgroep van de Raad van Kerken en vroegen ons af ‘wat kunnen we doen?’. Els Brouwer kwam met het voorstel om een Wake te organiseren.

Vanuit de landelijke politiek was er ook belangstelling voor de wake. Groen Links 2de kamerlid Linda Voortman was bij de wake aanwezig.

Het tweede kamerlid, met de portefeuille asielbeleid, werd vergezeld door de Zeister GroenLinks raadsleden Laura Hoogstraten en Ans Pereboom en raadslid Monica Falck uit  Soest.

 Linda Voortman sprak haar bewondering uit voor diegenen die nu al ruim 10 jaar deze Wake organiseren. Zij vroeg  de aanwezigen om met haar mee te lopen in de Nacht van de Vluchteling in de nacht van 18 op 19 juni.
Op die nacht wordt er een tocht van 40km  van Rotterdam naar Den Haag gelopen.
OOZ__160306__M7B6590-2
In optocht wordt er naar het hek gelopen

OOZ__160306__M1B7370-2

OOZ__160306__M1B7392-2
ruim 80 mensen waren bij de 125 wake aanwezig
OOZ__160306__M1B7447-2
We blijven komen, zegt ook priester Cor Spithoven. ,,Ook voor de 126ste maal.
Een enkele oud geïnterneerde van het detentiecentrum is ook bij de wake aanwezig
Een enkele oud geïnterneerde van het detentiecentrum is ook bij de wake aanwezig. Zoals deze jongeman uit Congo

Kijk mee met OogOpZeist.nl

Oog op Zeist is een fotoblog met iedere dag nieuwe foto’s van Zeist en haar inwoners. Wij brengen de Gemeente Zeist  van Austerlitz tot Zeist in beeld, met leuke, ontroerende, spannende, spraakmakende, verdrietige, mooie en nieuwswaardige foto’s.

Volg OogOpZeist.nl  op Twitter of Facebook en kijk met ons mee! Heeft u een tip voor een item op OogOpZeist.nl? Bijvoorbeeld een open dag van uw club of vereniging.  Zolang het in Zeist  is, laat het weten! Geef het door via  http://oogopzeist.nl/contact/ !

© 2016 Mel Boas/Boasphoto.nl
Redactie: Ingrid Wong/Krakeling Communicatie

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More