Search
Close this search box.

Vluchtelingendiner: Ontmoetingen in Figi

Zondagavond 20 maart was het feest in Figi. Daar werden zo’n 50 volwassen asielzoekers uit kamp van Zeist met hun 20 kinderen getrakteerd op een echt Arabisch buffet. De organisatie lag in handen van de Rotaryclub Zeist. Initiatiefnemer Jan Sjöcrona van die club is erg tevreden over het verloop: ‘De sfeer was geweldig. Ongeveer 50 inwoners van Zeist en omgeving trakteerden de vluchtelingen op een heerlijk buffet dat in de professionele keuken van Figi was bereid. De keukenbrigade van louter Syrische vluchtelingen stond onder leiding van hun lotgenoot Aziz Alfeel.’

Na het eten werd er gezongen en gedanst. Musicus Osman Mohamed uit Syrië begeleidde het prachtig op zijn snaarinstrument. Ook hij is een van de vluchtelingen. Aan het begin van de avond hingen de kinderen aan de lippen van goochelaar Wim van Dokkum van Magic Care. Na het diner vertrokken zij opgewekt elk met een pluche beest meegebracht door Peter Tersteeg van de Rotaryclub Zeist

Ondanks de taalbarrières verliep het leggen van contact makkelijk. ‘Met handen en voeten, Google Translator en de familiefoto’s op de mobieltjes kwamen we heel ver’, aldus deelneemster Ineke Berkel uit Zeist. Een jonge Syrische vrouw zei tegen Sjöcrona: ‘Ik ben heel dankbaar voor deze avond. Ik voel mij welkom.’

De Rotaryclub Zeist is Figi zeer erkentelijk. Directeur Jos Ruijs stelde spontaan het Walkart restaurant ter beschikking voor dit evenement. En ook het personeel van Figi muntte uit door vriendelijkheid, zegt Sjöcrona. Hij hoopt dat dit evenement een trend gaat zetten in de Zeister samenleving: ‘Goed contact met vluchtelingen zorgt voor wederzijds begrip.’

 

Oog op Zeist
De keukenbrigade: Jos Ruijs in de keuken van zijn Hotel Figi temidden van de Syrische keukenbrigade onder leiding van Aziz, met Samar, Moustafa, Zayed, Zaher, Ala en Mohamed.

Oog op Zeist Oog op Zeist

Oog op Zeist
De burgemeester is ook aanwezig
Oog op Zeist
Goochelaar geeft voorstelling aan de kinderen
Oog op Zeist
Het buffet wordt klaargezet
Oog op Zeist
Ontmoetingen

Oog op Zeist Oog op Zeist Oog op Zeist Oog op Zeist

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

Taptoe op Bevrijdingsdag 5 mei voor Slot Zeist

Op vrijdag 5 mei 2023 vond de Bevrijdingstaptoe plaats op het voorplein van Slot Zeist. Na enkele jaren afwezigheid vanwege onder andere de coronamaatregelen, organiseerde de Stichting Muziekstad Zeist een geweldige editie met een “The Best Of” productie, waarin maar liefst vijf topkorpsen uit Nederland deelnamen.

Read More