Search
Close this search box.

Zeister schoolkinderen Wandelen voor Water

Op 23 maart 2016 helpen 300 basisschoolkinderen in Zeist hun leeftijdgenoten in Oeganda aan veilig drinkwater en wc’s. Ze lopen met elkaar 6 kilometer met 6 liter water in een rugzak en brengen op die manier sponsorgeld bij elkaar voor een water- en sanitatieproject. De campagne ‘Wandelen voor Water’ vindt in heel Nederland plaats en wordt in Zeist georganiseerd door de Rotary clubs Zeist en  Op Seyst. Er doen leerlingen mee van CBS Oud Zandbergen, de Comeniusschool en SO Wereldkidz Meerklank.  De wandeltocht  eindigt op het voorplein van Slot Zeist. Burgemeester Koos Janssen ontvangt de kinderen en gaat met de groepen op de foto.  Hier doneren de kinderen hun 6 liter water aan de Zeister brandweer. Met deze actie is €11.506,– bij elkaar gewandeld voor water- en sanitatieprojecten op  scholen in Oeganda. Onderdeel van deze projecten is hygiënetraining voor kinderen en hun ouders.  De Zeister schoolkinderen hebben €6392,– bij aan sponsorgelden opgehaald. Door de co-financiering waarbij iedere gesponsorde euro met een factor van 1,8 wordt vermenigvuldigd komt het totaalbedrag opgebracht op €11.506,– voor projectuitvoerder Simavi.

Kilometers lopen voor schoon water

Water is noodzakelijk om te kunnen leven. In Nederland is het heel gewoon dat er schoon water uit de kraan komt. In landen zoals Oeganda zijn er vaak geen kranen. Kinderen moeten daar elke dag kilometers lopen om water te halen en kunnen daardoor vaak niet naar school. Het water is er ook niet altijd schoon waardoor kinderen ziek kunnen worden.

In Nederland doen ongeveer 26.000 kinderen van 450 basisscholen mee aan het wandelproject voor water. Het bij elkaar gelopen geld wordt verdeeld over waterprojecten in verschillende landen in Afrika en Azië. In 2015 hebben 350 Zeister leerlingen € 8300 opgehaald.

Waterles

Op de CBS Oud Zandbergen, De Comeniusschool en SO Wereldkidz Meerklank geven Rotaryleden gastlessen over het belang van schoon water voor een mens. Ook leren de kinderen wat het betekent om geen douche en kraan met stromend water te hebben. Er wordt uitgelegd wat het verschil is tussen een school in Oeganda en Nederland en waarom kinderen in Oeganda vaak niet naar school kunnen.

300 basisschoolkinderen in Zeist wandelen voor en met water door slot zeist om hun leeftijdgenoten in Oeganda aan veilig drinkwater en wc’s te helpen
300 basisschoolkinderen in Zeist wandelen voor en met water door slot zeist om hun leeftijdgenoten in Oeganda aan veilig drinkwater en wc’s te helpen
300 basisschoolkinderen in Zeist wandelen voor en met water door slot zeist om hun leeftijdgenoten in Oeganda aan veilig drinkwater en wc’s te helpen
300 basisschoolkinderen in Zeist wandelen voor en met water door slot zeist om hun leeftijdgenoten in Oeganda aan veilig drinkwater en wc’s te helpen
300 basisschoolkinderen in Zeist wandelen voor en met water door slot zeist om hun leeftijdgenoten in Oeganda aan veilig drinkwater en wc’s te helpen
300 basisschoolkinderen in Zeist wandelen voor en met water door slot zeist om hun leeftijdgenoten in Oeganda aan veilig drinkwater en wc’s te helpen

Samen werken aan succes

De dag van de wandeling valt in de week van Wereldwaterdag, die elk jaar op 22 maart is. Veel organisaties werken samen om van het landelijke project ‘Wandelen voor Water’ een succes te maken, zoals Stichting Aqua for All, Wilde Ganzen, Simavi, AMREF & ZOA en AKVO. In Midden-Nederland werken ongeveer 50 Rotary clubs mee aan het project.

300 basisschoolkinderen in Zeist wandelen voor en met water door slot zeist om hun leeftijdgenoten in Oeganda aan veilig drinkwater en wc’s te helpen
300 basisschoolkinderen in Zeist wandelen voor en met water door slot zeist om hun leeftijdgenoten in Oeganda aan veilig drinkwater en wc’s te helpen

Over Rotary
Rotary is de oudste serviceclub ter wereld. Rotaryleden zetten hun tijd en talenten vrijwillig in voor allerlei projecten in hun eigen omgeving of elders in de wereld.  Rotary bestaat sinds 1905. De organisatie heeft wereldwijd inmiddels 32.000 clubs in 200 landen met 1,2 miljoen leden. Nederland telt ongeveer 470 Rotary clubs met ruim 20.000 leden. Zeist heeft twee Rotary clubs: RC Zeist en RC Op Seyst

300 basisschoolkinderen in Zeist wandelen voor en met water door slot zeist om hun leeftijdgenoten in Oeganda aan veilig drinkwater en wc’s te helpen
300 basisschoolkinderen in Zeist wandelen voor en met water door slot zeist om hun leeftijdgenoten in Oeganda aan veilig drinkwater en wc’s te helpen

 

 

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More