Search
Close this search box.

Atelier Totem verbeeld verdriet en troost voor Monuta

Atelier Totem maakt kunstwerken voor het verbouwde uitvaartcentrum van Monuta aan de Kroostweg. Deze samenwerking is het gevolg van een maatschappelijke Match gemaakt op de Zeister maatschappelijke Beursvloer van Samen voor Zeist. Op de Beursvloer kwam Kees Brederode van Monuta Aart van der Lit van Atelier Totem tegen. De match was gemaakt!

Het uitvaartcentrum is een bijzondere gebouw. Deze plek heeft de sfeer van een woonhuis zodat nabestaanden zich er makkelijker thuis kunnen voelen. Maar er ontbrak nog iets… mooie beelden voor in de tuin. Kunstwerken die verdriet en troost verbeelden.

Zeven deelnemers van Atelier Totem zijn nu hard aan de slag om de beelden te vervaardigen. Atelier Totem is een kleinschalig particulier bedrijf in de zorg met als doel: mensen met afstand tot de reguliere arbeidsmarkt weer zo optimaal mogelijk te laten participeren. Totem is er voor mensen met een psychiatrisch en/of verslavingsprobleem, die de draad weer op willen pakken.

Atelier Totem verbeeld rouw en verdriet voor Monuta
Atelier Totem verbeeld rouw en verdriet voor Monuta

Landeke Cuyten, vrijwilliger bij het atelier die de deelnemers begeleidt, is blij met de match met Monuta: “Het mooie aan dit project is dat iedereen mag doen wat hij of zij wil”, vertelt ze. “Zo wordt er gewerkt aan een levensboom: een zuil die opgebouwd is uit bakken en ‘beschilderd’ wordt met klei”.

Mattias is een van de deelnemers die meewerkt aan het project. Hij maakt een beeld over troost. Mattias vertelt: “Ik ben gestart met een schets op papier. Daarna heb ik het beeld in het klein gemaakt. Het leuke was dat het kleine beeld in een half uurtje stond! Ik heb mezelf daarmee verrast.”

Vervolgens ging Mattias groter te werk: “Hier in het atelier stonden twee blokken piepschuim. Daar ben ik mee aan de slag gegaan om het beeld op ware grootte te maken en te bewerken. Ik ben nu bezig om het beeld met kleine tegeltjes van gebakken aarderode en witte klei in mozaïekvorm te beplakken. Het is voor mij lichamelijk zwaar werk, maar ik zet me er overheen, want het geeft me een goed gevoel.”  Hij voegt er nog aan toe: “En weet je… vroeger heb ik een jaar kunstacademie gedaan met als bijvak ‘Werken in 3D’. Dat komt me hier nu van pas!”

Atelier Totem verbeeld rouw en verdriet voor Monuta
Atelier Totem verbeeld rouw en verdriet voor Monuta
Atelier Totem verbeeld rouw en verdriet voor Monuta
Atelier Totem verbeeld rouw en verdriet voor Monuta

Vanaf medio juni zijn  de beelden te bewonderen in de tuin van Monuta Uitvaartzorg aan de Kroostweg in Zeist.

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More