Het is goed te zien door de ramen van het karakteristieke glazen pand aan het eind van de Slotlaan. Bij bakkerij Van Asperen wordt hard gewerkt aan een vers deeg. Bakker Henri kneedt het deeg voor de Pain de Fleur en Pain de Campagne met de hand en verdeelt het in stukken. Iedere donderdag, vrijdag en zaterdag bakt Henri zo midden in de winkel met de hand vers desembrood. Henry gebruikt alleen verse ingrediënten. En dat proef je dan ook. Het is bijzonder om als klant bij de bakker over de schouder mee te kijken bij het broodbakken.
Derde generatie
Ik word verwelkomd door Angeline van Asperen, de derde generatie van het bakkersgeslacht Van Asperen. De bakkerij, die haar opa in 1946 in Utrecht is begonnen, heeft ze vijf jaar geleden overgenomen van haar ouders. Ze nodigt me uit om even te gaan kijken bij de bakker achter in de zaak en verteld ondertussen waarom ze in dit bakkersavontuur is gestapt. ”Eigenlijk wil ik iedereen laten proeven hoe lèkker ambachtelijk gemaakt brood en banket is. En eigenlijk wil ik ook iedereen laten zien met welke passie dit wordt gemaakt. Onze bakkers beginnen namelijk midden in de nacht met een lege werkbank en tegen de vroege ochtend hebben zij met de beste ingrediënten al onze lekkere producten gemaakt. Om van ‘niks’ tot brood te komen is tijd en vakmanschap nodig. Eigenlijk blijft dat altijd verborgen voor onze klanten. Dat is jammer en daarom kunnen onze klanten in Zeist de bakker echt aan het werk zien.”
Speciaalbroden
De bakker bij de werkbank achter in de winkel vertelt dat hij hier voornamelijk speciaalbroden maakt. In de bakkerij in Driebergen bakken zijn collega’s het grootste deel van het assortiment voor de drie eigen winkels. De bakkerij in Zeist is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld het maken van verschillende soorten desembroden en andere specialiteiten zoals Pain de Fleur en Pain de Campagne. Maar bijvoorbeeld ook croissants en snacks als saucijzenbroodjes, worstenbroodjes en kaasbroodjes.
Taart voor alle smaken en dieetwensen
Mijn oog valt ondertussen even op de schitterende gebakjes en taarten in de vitrine. “Ja, banket is ook één van onze specialiteiten. Onze banketbakkers kunnen voor elke gelegenheid een taart op maat maken. Qua formaat en vorm maar ook aangepast aan smaak en bepaalde dieetvereisten,” vertelt Angeline.
De bakker, die inmiddels van het deeg mooie broden heeft gevormd, vertelt enthousiast dat dit deeg voor desem noot-rozijnenbrood boordevol gezonde vezels, mineralen en vitamines zit. “Dit brood smaakt niet alleen ontzettend lekker maar je krijgt hiermee op een gezonde manier je dagelijkse benodigde hoeveelheid energie en voedingsstoffen binnen.” De bakker schiet nu de desem noot-rozijnenbroden in de oven. Een heerlijke geur vult de winkel. Een plaat vol volkoren desembroden is klaar. Ik mag een stuk proeven. Oh, wat is dit heerlijk zeg! Ik bedank de bakker en Angeline van Asperen voor het kijkje achter de schermen. Met een warm brood onder mijn arm loop ik de winkel uit op zoek naar een volgend verassend beeld of verhaal.