Search
Close this search box.

Jim Terlingen schreef: Schaduw over Zonneschijn.

In kindertehuis Zonneschijn in Zeist zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog joodse kinderen ondergedoken. De Utrechter Jim Terlingen schreef er een boekje over. Hierin vertelt hij de verhalen van onder andere Liliane en de broers Raphael en Martijn Altman twee  joodse  jongens uit Zeist,  die er tijdens de oorlog ondergedoken hebben gezeten. Jim Terlingen  heeft met behulp van informatie uit archieven en getuigenissen van ex-Zonneschijnbewoners een nauwkeurige reconstructie gemaakt van deze geschiedenissen.

Kindertehuis Zonneschijn werd begin jaren dertig van de vorige eeuw gesticht als herstellingsoord voor zieke kinderen van welgestelde ouders. De schone lucht in Zeist is “goed voor kinderen met astma, bronchitis en nerveuze klachten”, staat in een brochure uit die tijd. In 1939 kwam ook de gezonde Ramses Shaffy in het tehuis, een onderbelichte periode uit zijn leven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lieten de directrices er op verzoek van het verzet tegen betaling ook joodse kinderen onderduiken. De auteur heeft met behulp van informatie uit archieven en getuigenissen van ex-Zonneschijnbewoners een nauwkeurige reconstructie gemaakt van deze geschiedenissen.

‘Schaduw over Zonneschijn – (oorlogs)verhalen uit een kindertehuis in Zeist’ is te koop in alle boekhandels in Zeist als fysiek exemplaar (18,75 euro, ISBN: 9789402147155) en ook bij webshops. Daar is het e-book ook te verkrijgen (7,99 euro, ISBN: 9789402147391)

Meer informatie op: Jim’s website over Zonnenschijnzeist.nl 

Jim Terlingen (1965) is gefascineerd door het verleden. Hij schrijft met regelmaat over geschiedkundige onderwerpen. Hij publiceerde eerder een boekje over een pand op de Vismarkt, een straat in de binnenstad van Utrecht. Zie: http://vismarkt13.blogspot.nl Hij organiseerde in 2015 bijeenkomsten tijdens de eerste Open Joodse Huizen  in Utrecht. Tijdens zijn inleiding besteedde hij aandacht aan een van de kinderen, die  tijdens de oorlog een van de onderduikers werd in Zonneschijn.
Schaduw over Zonneschijn een boekje van Jim Terlingen over de onderduikers in dit kindertehuis.
Schaduw over Zonneschijn een boekje van Jim Terlingen over de onderduikers in dit kindertehuis.
‘Schaduw over Zonneschijn’
Prijs: 18,75 euro (ISBN: 9789402147155, 54 bladzijden)
Is op dit moment te koop in Zeist bij: 
Kramer en Van Doorn, 1e Hogeweg 10 D (website) – winkel met de meeste exemplaren
Groeneveld, Steynlaan 17 (website)
De Nieuwe Boekerij, Voorheuvel 76 (website)
Bruna, Slotlaan 197 (website)
In Utrecht:
Aleph, Vismarkt 9 (website)
The Read Shop, Ledig Erf/Oudegracht (website)
Schaduw over Zonneschijn een boekje van Jim Terlingen over de onderduikers in dit kindertehuis.
Schaduw over Zonneschijn een boekje van Jim Terlingen over de onderduikers in dit kindertehuis.
Als e-book is hij te koop bij:

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More