Search
Close this search box.

Gilde vrijwilliger Cor Verboom ontvangt eerste Gilde-speld

Vrijdagmiddag 20 mei ontving Gilde-vrijwilliger Cor Verboom de eerste zilveren Gilde-speld, als dank voor bewezen diensten. Hij ontving de speld en de bijbehorende  Oorkonde uit handen van Gilde voorzitter Albert van Kuijk. Cor was jaren actief binnen het Gilde Zeist, zo gaf hij rondleidingen en coördineerde hij deze ook.

Cor startte bij het gilde na zijn pensionering als melkboer in 1993.  Hij zwaaide uit eindelijk af in 2011 als vrijwilliger bij het Gilde. Tijdens deze middag werd hij kort toegesproken door geboren en getogen Zeistenaar  Wethouder Cultuur Marcel Fluitman. De wethouder bedankte hem voor zijn bijdrage aan het levend houden van de geschiedenis in Zeist.

Over deze periode heeft Cor zelf een verhaal geschreven, waarin hij terugblikt. OogOpZeist.nl publiceert zijn verhaal.

 

Gilde vrijwilliger Cor Verboom ontvangt eerste Gilde speldje
Gilde vrijwilliger Cor Verboom ontvangt eerste Gilde speldje

Cor vertelt over zijn tijd bij het Gilde:

Het is vandaag precies 18 jaar geleden, dat ik voor ’t laatst door de wijk reed. Dat was dus 29 juni 1993. Via een gildecursus ‘Handig in en om huis’ kwam ik enkele maanden later bij ’t Gilde terecht. Toen nog gehuisvest op de Karpervijver. De eerste, die ik daar ontmoette, behalve Wim Buis, was Hanny van Eck. Terwijl ik op een stoel niks zat te doen, kwam ze stilletjes binnen, gaf de bloemen water en verdween weer stilletjes. Dat verhaal heeft ze al vaker van mij gehoord!

In het vroege voorjaar van 1994, terwijl ik op kantoor van ’t Gilde achter ’t glas in het zonnetje zat te dommelen, vroeg Wim of ik hem wilde helpen met de wandelingen. Dat wilde ik wel. Uiteindelijk heb ik altijd een ‘lopend’ beroep gehad, vandaar. Er waren toen al 5 wandelingen:

  1. Het Slot en Broedergemeente, met de gidsen Henk Wels en Gijs Brouwer
  2. Oude Kerk en Omgeving, met de gidsen Johann Hendriksen en Henk Melief
  3. Landschapsparken: Hoog Beek en Royen, Pavia en Molenbos, met de gidsen Beyen, De Jong en Klarenbeek
  4. Den Dolder en Willem Arntsbos, met de gidsen De Vries en Van de Craats
  5. Historische wandeling Austerlitz, met de gidsen Rutger Loenen, Hinne Posthumus en Guus Rutgers.

Om te weten, wat die wandelingen inhielden ben ik met elke wandeling mee gaan lopen. Dat heb ik 11 jaar vol gehouden. Van het eerste jaar, 1994 dus, heb ik van elke rondleiding een kort verslag geschreven. Het was voor mij allemaal zó nieuw!

Vol bewondering keek ik op naar de gidsen, die zo vrijmoedig voor het vuistje weg hun verhaal vertelden. Vooral de gidsen uit Austerlitz bewonderde ik om hun welsprekendheid. En ik dacht: zoiets zou ik nooit kunnen!

In 1995 is het aanbod van 5 naar 8 gestegen: 1) Een Centrumwandeling door Zeist, een soort basiswandeling. 2) De Dieptetuin met Ank van Grondelle en

3) Een fietstocht in en om Austerlitz. Dat jaar ook samen met Wim Buis in een gildekraam gestaan  in het nog niet officieel geopende nieuwbouw van Figi. Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het VVV, tevens afscheid van Sander van Rhijn als voorzitter.

In 1996 komt de rondleiding in de St Joseph erbij, met de gidsen Jan Hagen en Henk Melief. In april van dat jaar overlijdt Johann Hendriksen en dan denk ik: nu of nooit. Zo ben ik, in samenwerking met Henk Melief, begonnen met gidsen in de Oude Kerk. Fijn samengewerkt met Henk Melief. Henk met zijn sappige verhalen over het neutrale Soephuis; een schepje soep extra voor de kerkmensen. Helaas verwisselde hij wel eens Lodewijk XIV voor Napoleon en de kloostermoppen voor weespermoppen.

In 1997 komt Lizzy van Loon met haar Zeist-West –wandeling. De eerste jaren ging ik altijd met haar mee; op haar verzoek. De vroegere Koppeldijk, waar ik in de vijftiger jaren elke dag met de Chevrolet over heen reed om de klanten te bedienen is nu een nietszeggend wandelpad.

In 1998 komen er twee fietstochten bij: een fietstocht door Zeist en een 50 km fietstocht, uitgezet door gidsen uit Austerlitz. Ook verzoekt de Oranjevereniging een wandeling op Koninginnedag door Zeist uit te zetten. Samen met Hinne Posthumus gedaan. Dat is het begin van een nog steeds durende traditie.

In 1999 komt op verzoek van de Rotary de Oude Begraafplaats aan de Bergweg erbij. Tegelijkertijd wordt mij door Riet Hofman namens de Van de Poll-Stichting gevraagd een lezing over deze Oude Begraafplaats aan de Bergweg in gebouw “Calvijn” te houden. En zo ontstaan er dwarsverbindingen met andere organisaties en krijgt ’t Gilde meer bekendheid.

Eind 1999/begin 2000 worden onze gidsen ingeschakeld bij de tentoonstelling in het Slot  ‘Zeist terug in de tijd’, met oude foto’s van Kraal.

Ook op verzoek van een bewonersvereniging  ‘Gerodorp’ wordt door onze gids Betsy Wilders  dit jaar 3 rondleidingen door het  Gerodorp gehouden. De belangstelling is, vooral van de oud-werknemers van de Gero, groot.

In 2001 wordt er samengewerkt met de jubilerende Van de Poll-Stichting met een wandeling rondom het Slot en ook, in samenwerking met de VVV en René Paridon voor Open Monumentendag een fietstocht in het kader van het jaarthema ‘Huis en Haard’.

Het zal wel ongeveer dezelfde tijd geweest zijn, dat er ook nog  samengewerkt is met de ANWB, regionaal, met een fietsplan.

Als laatste noem ik de fietstocht Huis ter Heide. Dat is op mijn verzoek gebeurd. Ik was zó onder de indruk geraakt van de prachtige natuur daar. De andere zijn allemaal door Wim binnengehaald of er werd op verzoek mee begonnen. Ik was, wat de wandelingen betreft, zo’n beetje de rechterhand van Wim Buis.

Er is ook nog in een vleugel van het Slot een expositie geweest waarbij gildemensen in samenwerking met de elitaire “Boshijgers” als suppoost fungeerden. Samen met Wicher hebben we het voorbereidend werk gedaan voor de prachtige Zilvertentoonstelling in 2004/’05. Op de groepsfoto, die ter gelegenheid van de tentoonstelling  gemaakt is, zie ik Wim de Jong en Jan Hagen staan……

Na een inspannende fietstocht door Austerlitz, waarin ik kennelijk te veel van mijn krachten gevergd had, voelde ik, dat het tijd werd om mijn functie als coördinator te delen met een ander en dat werd Wicher. Het jaar daarop  gaat Mieke Kroep de kar trekken. Daarover schrijft ze in ‘GILDE Zeist info’ van juni 2005:

“In het najaar van 2004 staat in de Nieuwsbode een oproep voor nieuwe gidsen. Uitgeknipt, laten liggen, toch maar gebeld. Het sollicitatiegesprek verliep voorspoedig, het klikte populair gezegd. “doe mij maar iets eenvoudigs”, zei ik. Dat werd uiteindelijk de “eenvoudige” Broedergemeente. Op dat moment wist ik echt niet dat deze keuze, waar ik inmiddels heel mijn hart aan heb verpand, zo mooi, zo interessant maar ook zo complex was. “Ken je hier iemand?” “Cor Verboom”, zei ik”.

En zo is het gekomen.

Nu noem ik nog enkele hoogtepunten in mijn gildeleven: dank zij Wim Buis heb ik me in 1998 laten strikken voor een gefilmd levensportret bij de IKON, in het programma: ‘Oud is niet out’. Door het vooronderzoek en de vier dagen filmen ben ik geestelijk totaal binnenstebuiten gekeerd. In z’n totaliteit was het een enorme belevenis.

Een ander hoogtepunt waren in 2009 de twee lezingen in de Oude Kerk over mijn orgelleraar Anton van Ooik en het ten gehore brengen van zes kleine werkjes van hem. Als laatste de lezing dit jaar op 21 maart in de Openbare Bibliotheek in het kader van de Boekenweek met als thema: ‘Levensverhalen uit Zeist’

45 jaar heb ik met melk langs de weg gelopen; door weer en wind, hekkie in, hekkie uit. Het klinkt een beetje vreemd: maar daarna ben ik pas, hoofdzakelijk voor mijn geest, tot mijn bestemming gekomen. Het is nooit te laat om met iets anders te beginnen. Bij ’t Gilde ben ik, ook mede door de deskundige leiding van Wim, tot ontwikkeling gekomen. Mijn honger naar geschiedenis in het algemeen, maar naar de geschiedenis van ons mooie dorp in het bijzonder, is bij ’t Gilde in beginsel gestild! Het was een mooie tijd om samen te werken met de gidsen. Gezien mijn kerkelijke achtergrond had ik in het begin soms wat moeite met het neutrale ’t Gilde. Maar ik heb mij daar in al die jaren  uitstekend op mijn plaats geweten. Zo is er een mooie band met elkaar ontstaan. Aan de samenwerking is nu een einde gekomen.

Ik dank jullie allen hartelijk voor de mooie tijd en zoals Johan Sebastiaan Bach bij veel van zijn werken S D G zette, Soli Deo Gloria, wil ik dat ook doen. Daar besluit ik mee.

Zeist, 29 juni 2011 – Cor Verboom sr

Gilde vrijwilliger Cor Verboom ontvangt eerste Gilde speldje
Gilde vrijwilliger Cor Verboom ontvangt eerste Gilde speldje

GILDE ZEIST is een vrijwilligersorganisatie die zich actief inzet voor de Zeister gemeenschap. De bij Het Gilde aangesloten vrijwilligers stellen hun kennis en kunde gratis ten dienste van anderen. Vraag en aanbod worden bij elkaar gebracht waarbij het zowel om individuen als om organisaties kan gaan.

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More