Search
Close this search box.

Jantsje de Boer sluit boek “bibliothecaresse Idea Zeist”

Jantsje de Boer nam afgelopen donderdag 23 juni na 28 jaar afscheid van Bibliotheek Idea Zeist. Zij heeft in de afgelopen 44 jaar, die zij als bibliothecaresse actief was veel verandering meegemaakt. Toch wilde ze bij haar afscheid niet terugkijken, maar juist vooruitkijken naar de toekomst van het lezen Daarom organiseerde haar opvolgers ter  gelegenheid van haar afscheid een mini symposium over de toekomst van de bibliotheek. Schrijver Abdelkader Benali en bibliotheek innovator Mark Deckers gingen in op de toekomst van het lezen en de rol, die een bibliotheek als centrum voor cultuur-en kennisoverdracht daarbij kan spelen. Lees hier ook haar afscheidspeech

De toekomst van de bibliotheek

Afscheid van Jantsje de Boer als bibliothecaresse Ideacultuur Zeist
Afscheid van Jantsje de Boer als bibliothecaresse Ideacultuur Zeist
Schrijver Abdelkader Benali tijdens symposium
Schrijver Abdelkader Benali tijdens symposium
Afscheid van Jantsje de Boer als bibliothecaresse Ideacultuur Zeist
Afscheid van Jantsje de Boer als bibliothecaresse Ideacultuur Zeist

Pension is geen afscheid. 

Het pension van Jantsje van betekent niet dat zij stopt met al haar activiteiten op literair gebied. Zij blijft betrokken bij Literair Zeist, met wie zij in de afgelopen jaren nauw samenwerkte bij het organiseren van workshops, lezingen, cursussen en schrijversontmoetingen. Jantsje wilde voor haar afscheid geen boeken. Toch was zij erg  verguld met de bijzondere gedichten bundel, die literair Zeist voor haar had samengesteld.

Van haar collega’s ontving zij in plaats van een boek een landkaart. De wereld van de bibliotheek landkaart beschreef de wereld van een Zeister bibliothecaresse. Nu ze gepensioneerd is wil Jantsje ook meer gaan reizen om de plekken te bezoeken waar zij over gelezen heeft.

Afscheidsspeech Jantsje de Boer

Tijdens haar afscheid blikte zij zelf toch even terug en bedankte de collega’s met wie zij al die jaren heeft samengewerkt. Hieronder de dankspeech van Jantsje de Boer

Aan: [Bonne, Leo en Wim bedanken]

Afscheid van Jantsje de Boer als bibliothecaresse Ideacultuur Zeist
Afscheid van Jantsje de Boer als bibliothecaresse Ideacultuur Zeist

Toen ik hier in 1988 begon als jeugdbibliothecaris wist ik al dat je als bibliotheek moet samenwerken om je doel te bereiken. Om kinderen met plezier te laten lezen en mediavaardig te worden móet je samenwerken met het basisonderwijs en daarmee werd toen – en nog steeds – al heel goed samengewerkt. Later kwamen daar ook de instellingen voor de kinderopvang bij want je kunt immers niet vroeg genoeg beginnen met het ontwikkelen van leesplezier.

Ik heb daar met heel veel voldoening ruim twintig jaar met mijn collega’s aan gewerkt: groepsbezoeken, De Rode Draad leesbevorderingsprojecten, Voorleeswedstrijden, de Kinderboekenweek, De Nationale Voorleesdagen, 50+ leest voor.

Ria Oudega, directeur van 1997 – 2007, ik ben blij dat je hier vanmiddag ook bent, zag daarnaast ook kansen om activiteiten voor volwassenen te ontwikkelen. Zouden we niet een literaire schrijfcursus kunnen organiseren? En dat werd meteen een groot succes! Dat smaakte naar meer.

Met kleine stapjes lieten we die jaren zien dat de bibliotheek meer kan zijn dan alleen een uitleenbibliotheek. We begonnen lezingen, cursussen, workshops, informatiemarkten, informatiepunten en tentoonstellingen te organiseren, het liefst ook in samenwerking met andere partners. En die zijn er meer dan genoeg in Zeist! Zoals CultuurZeist, MeanderOmnium, Gilde Zeist, de Algemene Seniorenvereniging Zeist, de Erfgoedpartners, de lokale groene verengingen, Figi, de boekwinkels en Literair Zeist!

Samen met Literair Zeist organiseren we schrijversontmoetingen, leesgroepen, de LiteratuurPrijs Zeist en prachtige literaire projecten. Abdelkader Benali was trouwens een van de eerste schrijvers die op uitnodiging van Literair Zeist hier toen met net zo veel enthousiasme als vanmiddag sprak over zijn werk en schrijverschap. Hij was een van de eerste schrijvers die door Literair Zeist was uitgenodigd om hier te spreken en ik heb hem toen zelf nog van de trein gehaald.

Ik kijk met veel voldoening terug op de afgelopen jaren waarbij de bibliotheek in Zeist een stevige fundering heeft gekregen waarop een huis staat waarvan de deuren en ramen voor iedereen wijd open staan. Want de bibliotheek is er immers voor iedereen, het is een oud motto, maar nog altijd actueel. Net zoals de bibliotheek ook nog altijd een taak heeft op het terrein van de ‘volksverheffing’, de aanleiding om in de 19e eeuw openbare volksbibliotheken op te richten. Het twee jaar geleden opgerichte Taalhuis Zeist is daar een mooi voorbeeld van.

Ik zie voor Bibliotheek Idea nog een lange en mooie toekomst, maar vind ook dat het nu een goed moment is het stokje over te dragen aan andere en nieuwe medewerkers. Met de inspirerende woorden van Mark Deckers in hun achterhoofd zal dat zeker lukken.

Ik wens ze daarbij veel succes.

Bonne en Leo, hartelijk dank dat jullie dit mini-symposium ter gelegenheid van mijn afscheid van de bibliotheek mogelijk hebben gemaakt. Een heerlijke inspiratiemiddag voor alle collega’s en de vertegenwoordigers uit het bibliotheeknetwerk en een mooi cadeau voor mij.

Helma, Margriet, Janneke en Thomas: jullie werden met de organisatie van dit mini-symposium opgezadeld met extra werk dat in korte tijd tussen alle gewone drukte door maar weer even moest even worden geklaard. Ontzettend bedankt daarvoor.

En alle collega’s en vertegenwoordigers van andere organisaties die hier aanwezig zijn: heel hartelijk dank voor de goede samenwerking de afgelopen jaren. Zonder jullie was dat allemaal niet gelukt.

Verder wil ik, zonder andere collega’s te kort te doen, speciaal Helma hier bedanken. Je was de laatste vijftien jaar mijn steun en toeverlaat. Zonder jou was het allemaal echt niet gelukt. Heel veel dank daarvoor!

En ook onze beheerders, Niek, Joost en Mery wil ik bedanken voor hun inzet.
Wat jullie betreft had ik misschien wel wat minder activiteiten mogen organiseren!

En tot slot ook Henk Jagtenberg: ik heb weer genoten van je prachtige gitaarspel vanmiddag.

Dank jullie wel.

Afscheid van Jantsje de Boer als bibliothecaresse Ideacultuur Zeist
Afscheid van Jantsje de Boer als bibliothecaresse Ideacultuur Zeist
Afscheid van Jantsje de Boer als bibliothecaresse Ideacultuur Zeist
Afscheid van Jantsje de Boer als bibliothecaresse Ideacultuur Zeist
Afscheid van Jantsje de Boer als bibliothecaresse Ideacultuur Zeist
Afscheid van Jantsje de Boer als bibliothecaresse Ideacultuur Zeist
Afscheid van Jantsje de Boer als bibliothecaresse Ideacultuur Zeist
Afscheid van Jantsje de Boer als bibliothecaresse Ideacultuur Zeist

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More