Search
Close this search box.

Meet & Greet met Steynlaan bijenzwerm op 9 juli in Groenekan

Op 16 juni verloste Imker Sonny Copijn uit Groenekan een blauwe damesfiets op de Steynlaan in Zeist van een bijenvolk van 25.000 bijen. Het complete bijen volk maakte de Steynlaan onveilig door rond te zoemen op zoek naar een nieuwe thuisbasis. Bijen zijn op dit moment ontzettend populair. Zo organiseert de Boswerf op zondag 3 juli Blije Bijendag. Op Zaterdag 9 juli is het Open Imkerijdag, waarbij verschillende imkers en bijenverenigingen open huis hebben en activiteiten rondom het onderwerp ‘bij’ organiseren.

Zwermentijd.

Het is zwermtijd waarbij bijen zich voortplanten en volken zich opsplitsen. Een volk moet vervolgens opzoek naar een nieuw onderkomen. Voor een dergelijk groot volk is dat echter niet zo makkelijk. Vandaar dat het volk was neergestreken in de fietsmand van een blauwe dames fiets op de Steynlaan.

Onder het toeziend oog van fotografen, televisieploegen en omstanders haalde Imker Sonny vorige week het volk weg door de koningin over te zetten naar een bijenkorf, waarbij alle bijen haar volgde. Verschillende omstanders zagen hun nieuwsgierigheid beloond met een steek door een of meer bijen.

Dat dit soort volken op drift raken wordt volgens de ervaren Imker veroorzaakt door de toenemende populariteit van het imkeren. Het zelf bijen houden heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Niet iedere imker weet echter hoe hij of zij de voortplantingsdriften van bijen onder controle moet houden. Daarbij zijn steden een ideale plek voor bijen omdat hier voldoende voedsel te vinden is.

De koningin en haar volk hebben een tijdelijk onderkomen gevonden bij “Bijen en Bedrijf’ in Groenekan. Imker Sonny Copijn kan echter wel wat hulp gebruiken bij het verzorgen van dit uitzonderlijke grote volk. Er moet onder andere een speciale bijenkorf komen om dit volk te huisvesten. De Steynlaan zwerm zal te zien zijn tijdens de open imkerijdag op 9 juli. Het bezoek aan het bijenvolk is een van de programma onderdelen van deze dag.

Het is de bedoeling dat de Steynlaanzwerm weer terug komt naar Zeist. Door de omvang en de aanwezigheid van andere bijenvolken in Groenekan kunnen zij daar geen definitieve verblijfsvergunning krijgen. Sonny en haar zus zien graag dat de Steynlaanzwerm bijvoorbeeld bij een educatiecentrum in Zeist terecht komen.

Een bijenvolk bestaande uit ong. 10.000 bijen hebben donderdag een fiets gekraakt op de Steynlaan in Zeist. ’s Ochtends hadden de bijen na een kleine zwerfvlucht gekozen om te nestelen onder een rietenmand van een fiets. Een imker (Sonne Copijn 06-22584818) uit Groenekan heeft het bijenvolk “gevangen” door de koningin in een korf te krijgen. De bijen reageerde boos en menig toeschouwer wrd geprikt. De imker gaf aan dat het een uniek plek is voor zo’n grote groep bijen. Over het algemeen zoeken zij bomen op om zo te nestelen.
Een bijenvolk bestaande uit ong. 25.000 bijen hebben donderdag een fiets gekraakt op de Steynlaan in Zeist. ’s Een imker Sonne Copijn uit Groenekan heeft het bijenvolk “gevangen” door de koningin in een korf te krijgen.
Een bijenvolk bestaande uit ong. 10.000 bijen hebben donderdag een fiets gekraakt op de Steynlaan in Zeist. ’s Ochtends hadden de bijen na een kleine zwerfvlucht gekozen om te nestelen onder een rietenmand van een fiets. Een imker (Sonne Copijn 06-22584818) uit Groenekan heeft het bijenvolk “gevangen” door de koningin in een korf te krijgen. De bijen reageerde boos en menig toeschouwer wrd geprikt. De imker gaf aan dat het een uniek plek is voor zo’n grote groep bijen. Over het algemeen zoeken zij bomen op om zo te nestelen.
De bijen reageerde boos op de gedwongen verhuizing. Menig toeschouwer werd geprikt door de bijen. De imker gaf aan dat het een unieke plek is voor zo’n grote groep bijen.

Bijen & Bedrijf  Open Imkerijdag op 9 juli

Ook dit jaar ben je welkom bij Bijen & Bedrijf op de open imkerijdag! Bekijk hieronder het programma.
Dus kom gezellig langs en maak kennis met de Zwerm van Zeist!
Vanwege verwachte drukte wordt je verzocht om je aan te melden voor de open dag. Schrijf je hier in.

Ochtend/middag:
11.00 uur/14:00 uur: Theaterverhaal Door het Oog van de Bijen
11.30 uur/14.30 uur: bijproducten proeverij
12.00 uur/15.00uur: kijken in een bijenvolk

Bijen & Bedrijf
Groenekanseweg 90a
3737 AH Groenekan (bij Utrecht)

Op zondag 3 juli organiseert de Boswerf in Zeist ‘de Blije Bijendag’  
De boswerf opent op 3 juli een nieuwe bijenstal en waarbij ook de nieuwe informatieborden over bijen worden onthult.

Wat is er  te doen op blije bijendag bij de Boswerf?

Een honingkeuring en proeverij onder leiding van keurmeester – kramen van diverse verenigingen – Workshop verzorgingsproduct met bijenwas – Verkoop van honingproducten – Hoe richt je je tuin bij-vriendelijk in? Vraag het de experts – Kinderen kunnen de imkers alles vragen over bijen. Ook kunnen ze verschillende soorten honing proeven, kaarsen maken van bijenwas.

Boswerf
Prins Bernhardlaan 3
3708 BR Zeist
T: 030 – 69 22 393
E: boswerf@odru.nl
Twitter: @DeBoswerf

[alert style=”blue”]Fotografie: Menno Bausch fotografie [/alert] 

@mennobfoto

 

Delen op socials:

Facebook
Twitter
Pinterest

Meer Zeist in beeld ...

De route van The Passion bekend

Donderdag 28 maart is het zover dan staat Zeist in het teken van The Passion. Hoewel de route van deze processie in Zeist geheim wordt gehouden vanwege veiligheidsredenen, kunnen we een vergelijking maken met de historische route van Jezus’ lijdensweg in Jeruzalem.

Read More

Podium van The Passion krijgt vorm.

Ontdek hoe groot het indrukwekkende podium van The Passion wordt. Op ’t Rond voor het gemeentehuis van Zeist. De bouwers zijn het hele weekend hard aan het werk geweest op de Slotlaan het Walkartpark. Witte Donderdag vindt het KRO NCRV passie evenement plaats.

Read More